Advert
Advert

2030’da dengeler değişiyor: Yaşlılar gençleri geride bırakacak!

2030’da dengeler değişiyor: Yaşlılar gençleri geride bırakacak!
Advert
Yayınlama: 30.09.2024
2
A+
A-

Dünya Yaşlanan Bir Nüfusla Karşı Karşıya

Birleşmiş Milletler’in öngörüleri, dünya genelinde yaşlı nüfusa yönelik politikaların yeniden gözden geçirilmesini zorunlu kılıyor. Yaşlanan nüfusla başa çıkmaya çalışan Asya ve Avrupa ülkelerine kıyasla Türkiye’nin yaşlı nüfus oranı daha avantajlı. Ancak gelecekte bizi neler bekliyor?

Yaşlıların Sayısı Artıyor

Birleşmiş Milletler, 2030’da küresel nüfusun 8,5 milyara, 2050’de 9,7 milyara ve 2100’de 10,4 milyara ulaşacağını tahmin ediyor. 2030’a gelindiğinde, 65 yaş ve üzeri kişilerin sayısı genç nüfusu aşacak ve yaşlı nüfusun çok daha kalabalık olacağı öngörülüyor.

Dünya genelinde 65 yaş ve üzeri kişilerin sayısının 2050 yılında iki kattan fazla artarak 1,6 milyara ulaşması bekleniyor. Bu, yaşlıların dünya nüfusunun %16’sından fazlasını oluşturacağı anlamına geliyor.

Advert

En Yaşlı Nüfus Asya ve Avrupa’da

Birleşmiş Milletler’in raporuna göre, Asya ve Avrupa dünyanın en yaşlı nüfuslarına ev sahipliği yapıyor. En yaşlı nüfuslu ülkeler arasında %30’luk oranla Japonya yer alıyor, onu %23 ile İtalya izliyor. Finlandiya, Portekiz ve Yunanistan’ın yaşlı nüfus oranı da %22 civarında.

Öte yandan, Hong Kong ve Güney Kore’nin yaşlı nüfusunun %40’a ulaşarak Japonya’yı geçeceği düşünülüyor. Güney Avrupa, yaşlı nüfusun %21’e ulaştığı İtalya, Malta, Portekiz ve İspanya gibi ülkeleri içeren “dünyanın en yaşlı bölgesi” olarak nitelendiriliyor.

Gelişen Ülkelerde Yaşlı Nüfus Arttı

Nüfusun yaşlanması, gelişmekte olan ülkelerde gelişmiş ülkelerden daha hızlı ilerliyor. 2050 yılına kadar, dünyadaki yaşlı nüfusun büyük çoğunluğunun gelişmekte olan ülkelerde bulunması bekleniyor. Gelişmiş ülkeler genellikle yaşlıların ihtiyaçlarını karşılamak için politikalar geliştirirken, birçok gelişmekte olan ülke henüz böyle bir altyapıya sahip değil.

Yaşlı Nüfusa Yönelik Politikaların Gözden Geçirilmesi Gerekiyor

Yaşlanan nüfusa sahip toplumlar, giderek yaşlanan nüfusa uyum sağlamalı ve bu yaş grubu için ihtiyaç duyulan sosyal ve fiziksel çevreyi oluşturmalıdır. Nüfusun yaşlanmasıyla birlikte, özellikle bunama gibi rahatsızlıkları olan yaşlılar için sağlık, bakım ve sosyal hizmetlere olan talep önemli ölçüde arttı.

Bu kapsamda, yaşlıların haklarının korunması, onuruna, inançlarına, ihtiyaçlarına ve mahremiyetlerine saygı gösterilmesi hedefleniyor. Birleşmiş Milletler, bakım sistemlerinin güçlendirilmesi ve bu konudaki mevzuatların yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulunuyor.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.