Advert
Advert

2780 dolarlık Dior çantanın maliyeti sadece 57 dolar

2780 dolarlık Dior çantanın maliyeti sadece 57 dolar
Advert
Yayınlama: 04.07.2024
9
A+
A-

Avrupa’nın Lüks Devi Dior’un Skandal Sırları Ortaya Çıktı

Avrupa’nın en büyük lüks moda grubu LVMH bünyesinde bulunan Dior, çantalarının yüksek satış fiyatları ile maliyetleri arasındaki uçurum nedeniyle dudak uçuklatıyor.

İtalya’da başlatılan bir soruşturma, Dior’un tedarikçilerindeki vahim çalışma koşullarını ve güvenlik ihlallerini gözler önüne serdi. Soruşturma, Dior için üretim yapan çantaların maliyetinin yalnızca 53 € (57 $) olduğunu, ancak mağazalarda 2.600 € (2.780 $) fiyatla satıldığını ortaya çıkardı.

Milano savcıları, Dior’un tedarikçilerinin çalışma koşullarını ve teknik becerilerini göz ardı ettiğini iddia etti. Yapılan incelemeler ve polis baskınları sonucunda, işçilerin fabrikalarda uyuduğunu, bu sayede günün her saatinde üretim yapıldığını ve geceleri ve tatil günlerinde de çalıştırıldığını ortaya çıkardı.

Çinli tedarikçilerin Çin’den işçi getirdiği, bazı işçilerin ülkede kaçak kaldığı ve çalışma belgelerine sahip olmadığı belirlendi. Ayrıca yapıştırma ve boyama bölümlerinde güvenlik önlemlerinin ihmal edildiği, makinelerden güvenlik cihazlarının çıkarılarak işçilerin daha hızlı çalıştırılmasının hedeflendiği tespit edildi.

LVMH, konuyla ilgili bilgilere yanıt vermezken, mahkemenin Dior’dan çalışma koşullarını iyileştirmek için önlem almasını talep ettiği öğrenildi.

Advert

Benzer bir soruşturma İtalyan lüks markası Armani’ye yönelik de başlatıldı. Armani’nin tedarikçilerine 99 $’a ürettirdiği çantaları 1.900 $’a sattığı ortaya çıktı. Mahkeme, Armani’yi de tedarikçilerinin çalışma koşullarıyla ilgili önlem almaya çağırdı.

Soruşturma savcıları, lüks markaların yüksek kâr elde etme hırsıyla tedarikçilerindeki çalışma koşullarının ihlal edilmesine ve işçilerin sömürülmesine göz yumduğunu belirtti. Bu durumun yaygın bir sorun olduğuna dikkat çekildi.

Soruşturma kapsamında mahkeme başkanı, lüks markaların tedarikçilerine ait tesislerde işçilere kötü muamele yapıldığını, güvenlik, sağlık, ücret ve çalışma saatlerine ilişkin kurallara uyulmadığını vurguladı. Yasalara uygun davranan tedarikçilerin ise piyasadan dışlandığını belirtti.

LVMH’nin çevre ve sosyal sorumluluk raporuna göre, şirket 2023 yılında 2.62 tedarikçi ile çalıştı ve 1.725 denetim gerçekleştirdi.

LVMH’nin CEO’su Bernard Arnault, 201 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin üçüncü kişisi konumunda. Dior’da CEO’luk koltuğunda ise Fransız milyarderin kızı Delphine Arnault oturuyor.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.