Advert
Advert

Putin rest çekti: Tehditlerin artmasına karşılık vereceğiz

Putin rest çekti: Tehditlerin artmasına karşılık vereceğiz
Advert
Yayınlama: 20.06.2024
3
A+
A-

Rusya-Kuzey Kore Anlaşması ve Diğer Konular Hakkında Putin’den Açıklamalar

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Vietnam’ı ziyaretinin ardından başkent Hanoi’de düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Rusya-Kuzey Kore Anlaşması ve Askeri Yardımlaşma

Putin, Rusya ve Kuzey Kore arasında imzalanan kapsamlı stratejik ortaklık anlaşmasının ayrıntılarını paylaştı. Anlaşmada yer alan karşılıklı askeri yardımlaşma maddesinin uygulama koşulları hakkında konuşan Putin, şunları ifade etti:

"Bu anlaşma yeni bir şey değil. Eski anlaşmanın geçerliliği sona erince bu anlaşmayı yaptık. 1962’de yapılan anlaşmada da tüm bunlar yer alıyordu. Burada yeni bir şey yok. Günün koşullarında keskin görünebilir ancak bu konuda neredeyse hiçbir şey değiştirmedik."

Putin, Kuzey Kore’nin diğer ülkelerle de benzer anlaşmalara sahip olduğunu vurguladı. Anlaşmanın, Kore Yarımadası’ndaki krizin tırmanmasını önlemeye yardımcı olacağına inandığını belirtti.

Ancak Putin, askeri yardımlaşma maddesinin Ukrayna meselesinde geçerli olmadığını vurguladı. Ukrayna yönetiminin saldırganlığını Rusya’ya değil, Luhansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetlerine yönelik başlattığını ifade etti.

Advert

Güney Kore’nin Endişeleri

Putin, Güney Kore’nin Rusya-Kuzey Kore anlaşmasından endişe etmemesi gerektiğini söyledi. Güney Kore’nin Ukrayna’ya hava araçları göndermesinin büyük bir hata olacağını ve Rusya’nın bu durumda Güney Kore yönetiminin hoşuna gitmeyecek kararlar alacağını dile getirdi.

Batı’nın Kuzey Kore’ye Yönelik Yaptırımları

Putin, Batı ülkelerinin Kuzey Kore’ye uyguladığı yaptırımlara atıfta bulunarak bunun bir "abluka" olduğunu ve Leningrad Kuşatması’nı hatırlattığını söyledi.

Ukrayna ile Ateşkes Şartları

Putin, Ukrayna ile ateşkes için şartlarını daha önce bildirdiğini belirterek, ileriki gelişmelerin sahadaki duruma bağlı olacağını söyledi. Müzeleri de 2022’de İstanbul’da üzerinde mutabık kaldıkları anlaşma taslağı temelinde yeniden başlatmak istediklerini vurguladı.

Putin, Ukrayna yönetiminin Rusya ile müzakere masasına oturmak için Rus askerlerinin çekilmesini istediğini, ancak bunun hiçbir zaman olmayacağını ifade etti.

Ukrayna’nın Harkiv Saldırısı Hazırlıkları

Putin, Ukrayna’nın Harkiv yönünde Rus güçlerine karşı saldırı düzenleme hazırlığı yaptığı iddialarını değerlendirdi. ABD ve Avrupa’nın Ukrayna yönetimini buna ittiğini söyledi.

Rus ordusunun her zaman tüm gelişmelere hazır olduğunu dile getiren Putin, Rus topraklarına yönelik saldırıları engellemek amacıyla Harkiv bölgesinde güvenli bölge oluşturduklarını belirtti. Harkiv kentine yaklaşma niyetinde olmadıklarını vurguladı.

Diğer Ülkelere Silahlı Müdahale Hakkı

Batılı ülkelerin Ukrayna’ya silah sevkiyatı yaptığını vurgulayan Putin, "Silahları sevk edenler, bizimle savaşmadığını düşünüyor. Silahlarımızı dünyanın diğer bölgelerine sevk etme hakkını kendimizde saklı tutuyoruz. Burada Kuzey Kore ile yaptığımız anlaşmaları göz önünde bulundurarak, bu ihtimali gözardı etmiyorum." dedi.

NATO’nun Asya’daki Etkinlikleri

Putin, NATO’nun Asya’da altyapısını güçlendirmeye ve blok sistemi oluşturmaya çalıştığını söyledi. Bunun Rusya dahil tüm bölge ülkeleri için tehdit oluşturduğunu kaydederek "Buna karşılık vermeliyiz ve bunu yapacağız." diye konuştu.

NATO’nun Nükleer Silah Başlıkları

NATO’da nükleer silah başlıklarının hazırlık durumuna geçilmesi konusunda istişarelerin yapılmasını değerlendiren Putin, ülkesinin stratejik nükleer güçlerinin her zaman hazırlık durumunda olduğunu belirtti.

Putin, "Şu anda Batılı ülkelerde nelerin yapıldığı bizi pek endişelendirmiyor ancak bu durumu yakından takip ediyoruz ve herhangi bir tehdidin artmasına uygun ve yeterli şekilde karşılık vereceğiz." ifadesini kullandı.

Rusya’nın Nükleer Doktrini

Rusya’nın nükleer silah kullanımına dair doktrininde ne tür değişikliklerin yapılabileceği üzerinde çalıştıklarını kaydeden Putin, bunun nükleer silahın kullanılması sınırının düşürülmesiyle ilgili olduğunu dile getirdi.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.