Advert
Advert

ABD Dışişleri’nde üst düzey istifa

ABD Dışişleri’nde üst düzey istifa
Advert
Yayınlama: 22.06.2024
2
A+
A-

ABD’nin İsrail-Filistin Politikalarına Tepki Olarak Andrew Miller İstifası

ABD’nin İsrail’in Gazze Saldırılarına Yönelik Tutumuna Karşı İstifa Dalgası

Halihazırda Dışişleri Bakanlığı’nda İsrail-Filistin İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Andrew Miller, Başkan Biden’ın İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılara ilişkin politikalarını protesto etmek amacıyla istifa ettiğini açıkladı.

Miller, 8 aylık görevi boyunca Gazze’deki devam eden saldırıların kendisini oldukça etkilediğini ve ailevi nedenler olmasa, Biden yönetiminin Gazze politikalarına karşı mücadele etmeye devam edeceğini belirtti. Miller’in uzun yıllardır Filistin haklarının güçlü bir destekçisi olduğu ve İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına yönelik Biden yönetiminin "sıcak kucaklaması" olarak nitelendirdiği tutumunu eleştirdiği biliniyor.

Biden Politikalarına Karşı Eleştiriler

Miller’i yakından tanıyan bir yetkili, Miller’in bölgesel konularda genellikle yönetimin daha ilerici tarafında yer aldığını, ancak "her şeyi yakıp yıkıp pragmatizmden vazgeçen" biri olmadığını belirtti. Yetkili, Miller’in her zaman ABD’nin Filistin haklarını desteklemesi gerektiğini savunduğunu vurguladı.

Advert

Miller’in istifası, Biden yönetiminin İsrail-Filistin politika yapımında rol alan en üst düzey yetkilinin ayrılığı olarak dikkat çekti. Biden’ın Gazze politikalarına tepki olarak Ekim 2023’te Dışişleri Bakanlığı "Müttefikler ve Ortaklara Silah Tedariki" birimi genel müdürü Josh Paul istifasını sunmuştu. Bu istifayı takiben dış ilişkiler görevlisi Annelle Sheline, üst düzey yetkili Stacy Gilbert ve İçişleri Bakanlığı Personel Şefi’nin özel asistanı Lily Greenberg Call da Biden yönetiminin Gazze saldırılarına verdiği destek nedeniyle istifa eden isimler arasında yer aldı.

ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) bağlı Savunma İstihbarat Ajansında (DIA) görev yapan Yahudi kökenli Binbaşı Harrison Mann da Gazze saldırılarına yönelik ABD destekleri nedeniyle istifa edenler arasında yer aldı. ABD Hava Kuvvetlerinde görevli Aaron Bushnell ise İsrail’in Washington Büyükelçiliği önünde "Artık soykırım suçuna iştirak etmeyeceğim" diyerek bedenine benzin döküp kendini ateşe vermişti.

Miller’in istifası, Biden yönetiminin İsrail-Filistin politikalarına yönelik tepkilerin giderek arttığını gösteriyor. Görevlerinden ayrılan yetkililer, yönetimin Gazze saldırılarına verdiği desteğin ABD değerleriyle bağdaşmadığını savunuyor. İstifaların devam edip etmeyeceği, Biden yönetiminin Filistin-İsrail politikalarında değişikliğe gidip gitmeyeceği önümüzdeki günlerde yakından takip edilecek hususlar olarak öne çıkıyor.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.