Advert
Advert

Yangın felaketinde hasar tespiti sürüyor, bilanço ağırlaşıyor

Yangın felaketinde hasar tespiti sürüyor, bilanço ağırlaşıyor
Advert
Yayınlama: 22.06.2024
4
A+
A-

Diyarbakır ve Mardin’deki Ağaçsever, Yazçiçeği, Köksalan, Yücebağ ve Şenyuva Köylerinde Meydana Gelen Yangınların Sonuçları

Diyarbakır’ın Çınar İlçesi ile Mardin’in Mazıdağı İlçesi sınırları içerisinde yer alan Ağaçsever, Yazçiçeği, Köksalan ve Yücebağ Köyleri ile Mardin’in sınırındaki Şenyuva ve Yetkinler Köylerinde meydana gelen yıkıcı yangınların sorumlularının tespit edilmesi ve zararların belirlenmesi için Diyarbakır ve Mardin Valilikleri tarafından oluşturulan komisyon, çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Yangın sonrasında atılan ilk adımlar arasında, Tarım ve Orman İl Müdürlükleri kadrolarında görev yapan ziraat mühendisleri de dahil olmak üzere bir heyet tarafından sahada yapılan bilirkişi incelemeleri geliyor. Bu incelemeler sonucunda, 66 kilometrekarelik bir alanı kapsayan toplam 8.450 dönüm verimli tarım arazisinin kül olduğu belirlendi. Bu alanın 1.600 dönümünü henüz hasadı tamamlanmamış buğday, mercimek, nohut ve arpa ekili alanlar oluştururken, Mazıdağı sınırları dahilinde yer alan 7.450 dönümlük araziden 4.500 dönümü hasadı yapılmayan tahıl ekili alanlardan, geri kalanı ise hasadı tamamlanmış arazilerden oluşmakta.

Yangında maalesef sadece tarım arazileri değil, hayvanlar da zarar gördü. Arazideki sulamayı sağlayan altyapı sistemi ve elektrik tesisatlarının da kullanılamaz hale geldiği tespit edilirken, yangın sırasında merada bulunan 587 küçükbaş hayvan, tilki, sansar ve çakal gibi yabani hayvanların da telef olduğu kaydedildi.

Telef olan hayvanların çevreye bulaşıcı hastalıklar ve kötü koku yayılmasını önlemek için, iş makinelerinin yardımıyla kazılan derin çukurlara atıldıktan sonra dezenfektan dökülerek kapatıldığı bildirildi. Ayrıca ölümcül şekilde yanan ancak ölmek üzere olan 350 küçük ve büyükbaş hayvan da sahiplerinin rızasıyla kesime gönderildi. Bazı eşek ve köpekler ise ileri derecede yanıklar nedeniyle veteriner hekimler gözetiminde acı çekmemeleri için uyutuldu.

Çınar Başsavcılığı’nın talimatıyla, yangının çıktığı bölgedeki yüksek gerilim ve enerji nakil hatlarındaki kablo bağlantıları ve rutin bakımlarının yapılıp yapılmadığı konularında delil toplama çalışmaları sürüyor. Bölgeden geçen köylülerin iddialarını kanıtlayacak şekilde kabloların kopmasına bağlı olarak yangının çıkıp çıkmadığı iddiaları da titizlikle inceleniyor.

Advert

Yangının çıkış nedenlerine ilişkin "olası kastla veya bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak, sabotaj, kasten genel güvenliği tehlikeye sokmak, görevi ihmal ve görevi kötüye kullanmak, mala zarar vermek" suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında, suçlamalara maruz kalan kurumların görevlileri ve mağdurların ifadeleri alınacak. Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) de soruşturmaya dahil edildi ve bölgedeki elektrik kesintileri, voltaj sorunları, enerji nakil hatları ve yüksek gerilim hatlarının en son ne zaman rutin bakım ve revizyonlarının yapıldığı tespit edilecek.

Şanlıurfa’da yoğun bakım ünitesinde tedavisi süren bir kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ölenlerin sayısı 12’ye yükseldi. 3’ü entübe durumda 5 köylünün ise Diyarbakır ve Şanlıurfa’daki yoğun bakım ünitelerinde tedavileri devam ediyor.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.