Advert
Advert

Bütün dünyanın kanını çeken görüntü: İsrail ordusu Filistinli adamı canlı kalkan olarak kullandı

Bütün dünyanın kanını çeken görüntü: İsrail ordusu Filistinli adamı canlı kalkan olarak kullandı
Advert
Yayınlama: 23.06.2024
2
A+
A-

İsrail’in Canlı Kalkan Kullanımı Uluslararası Tepkiyi Çekti

7 Ekim’de Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları’nın saldırıları, Filistin’de sivillerin hedef alınmasını artırdı ve sayısız can kaybına yol açtı. İsrail ordusu, yeni bir skandalla uluslararası toplumun gazabını üzerine çekti.

Katar merkezli haber kuruluşu Al Jazeera’nın teyit ettiği sosyal medya görüntüleri, İsrail ordusunun Cenin’de yaralı bir Filistinliyi bir askeri aracın üzerine bağlayarak insan kalkanı olarak kullandığını ortaya çıkardı. Al Jazeera’nın bildirdiğine göre, canlı kalkan olarak kullanılan adamın adı Mücahid Azmi’ydi ve askeri bir cipe bağlandı.

Azmi’nin ailesi İngiliz haber ajansı Reuters’a yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun gözaltına aldığı Azmi’nin yaralı olduğunu söyledi. Ailesi, "Askerler onu aldı ve aracın önüne bağlayarak gitti. Biz ambulans çağırmıştık" dedi.

Filistinli ambulans şoförü Abdulrauf Mustafa da, "Askeri araç yanımdan geçerken Azmi’yi bana vermediler. Bir eli aracın camına bağlıydı. Yanımızdan geçip hastayı bize teslim etmediler" ifadesini kullandı.

İsrail ordusu, bir çatışma meydana geldiğini ve "yaralı şüphelinin" yakalandığını belirten bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Saldırgan, askerlerimiz tarafından aracın tepesine bağlı olarak taşındı" ifadesi yer aldı.

Advert

Al Jazeera’nın haberine göre, İsrail askerleri daha sonra Azmi’yi serbest bıraktı.

İsrail ordusunun canlı kalkan kullanması büyük bir tepkiyle karşılandı. Birleşmiş Milletler’in İşgal Altındaki Filistin Toprakları Özel Raportörü Francesca Albanese, sosyal medyada sert ifadeler kullandı.

Albanese, "76 yıl önce kurulmuş bir devletin uluslararası hukuku tamamen tersine çevirebilmesi şaşırtıcı. Bu, bazı güçlü üye devletler için artık anlamlı olmayan çok taraflılığın sonunu getirebilir" dedi.

Öte yandan İsrail’in saldırılarının yıkıcı etkisi, UNRWA tarafından duyuruldu. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze’de yerinden edilmiş ailelerin sığındığı okulların yüzde 69’unun doğrudan saldırıya uğradığını veya hasar gördüğünü açıkladı.

UNRWA’nın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, "İnsani hukukun bu açık ihlali durdurulmalıdır. Şimdi bir ateşkese ihtiyacımız var" ifadesine yer verildi.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.