Advert
Advert

DSÖ: Alkol ve uyuşturucudan her yıl 3 milyondan fazla insan ölüyor

DSÖ: Alkol ve uyuşturucudan her yıl 3 milyondan fazla insan ölüyor
Advert
Yayınlama: 26.06.2024
4
A+
A-

Madde Kullanımının Ölümcül Etkileri: Her Yıl Milyonlarca Önlenebilir Ölüm

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), madde kullanımının dünya çapında önemli bir sağlık krizi olduğuna işaret ediyor, her yıl sayısız can kaybına neden olduğunu vurguluyor.

DSÖ’nün yayınladığı rapora göre, madde kullanımı yılda tahminen 3 milyondan fazla insanın ölümüne yol açıyor ve bu ölümlerin büyük çoğunluğunu erkekler oluşturuyor. Bu ölümlerin daha yüksek bir oranı, özellikle alkol ve psikoaktif uyuşturucu kullanımına atfediliyor.

Rapora göre, 2019 yılında yaklaşık 2,6 milyon kişi alkol tüketimi sonucu hayatını kaybetti. Bu ölümler, dünya genelindeki toplam ölümlerin %4,7’sini oluşturuyor. Psikoaktif uyuşturucu kullanımı ise aynı yıl yaklaşık 0,6 milyon can aldı.

Cinsiyete göre incelendiğinde, erkeklerin alkol ve uyuşturucu kullanımına bağlı ölüm riskinin kadınlara kıyasla daha yüksek olduğu görülüyor. Erkeklerde alkol kaynaklı ölüm sayısı 2 milyona yaklaşırken, uyuşturucu kullanımına bağlı ölümler 0,4 milyona ulaşıyor.

DSÖ raporu, dünya çapında yaklaşık 400 milyon kişinin madde kullanımının neden olduğu sağlık sorunlarıyla yaşadığını ortaya koyuyor. Bu bireylerin 209 milyonu alkol bağımlısı.

Advert

Raporda, alkol tüketimine bağlı ölümlerde son yıllarda bir miktar azalma gözlemlenmesine rağmen, alkol kaynaklı toplam ölümlerin hala kabul edilemeyecek kadar yüksek olduğu belirtiliyor. 2019 yılında alkol kaynaklı ölümlerin 2,6 milyona ulaştığı ve en yüksek oranın Avrupa ve Afrika’da görüldüğü vurgulanıyor.

Düşük gelirli ülkelerde alkol tüketimine bağlı ölümlerin, yüksek gelirli ülkelere göre daha fazla olduğu ortaya çıkıyor. Ayrıca, alkole atfedilen ölümlerin en yüksek oranı (%13) 20-39 yaş arası gençlerde görülüyor.

DSÖ, madde kullanımının azaltılması ve madde kullanım bozuklukları için kaliteli tedaviye erişimin iyileştirilmesinin acil bir gereklilik olduğuna vurgu yapıyor. Bu bağlamda, “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 3,5″e 2030 yılına kadar ulaşılmasının önemine dikkat çekiliyor.

Hedefe ulaşmak için koordineli bir küresel kampanya aracılığıyla farkındalık oluşturulması, sağlık ve sosyal bakım sistemlerinin önleme ve tedavi kapasitesinin güçlendirilmesi ve sağlık çalışanlarının eğitiminin yaygınlaştırılması gibi adımların atılmasının gerektiği vurgulanıyor.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, raporda yaptığı açıklamada, madde kullanımının bireysel sağlığa ve topluma verdiği zararın altını çiziyor. Ghebreyesus, “Madde kullanımı, kronik hastalıklar ve ruh sağlığı sorunları riskini artırıyor ve her yıl sayısız önlenebilir ölüme yol açıyor” diyor.

Ghebreyesus, madde kullanımının olumsuz sağlık ve sosyal sonuçlarını azaltacak, madde kullanım bozukluklarının tedavisini erişilebilir ve uygun fiyatlı hale getirecek cesur eylemlere acilen ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Daha sağlıklı ve eşitlikçi bir toplum inşa etmek için bu eylemlerin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.