Advert
Advert

İtalya'nın başbakanından AP'ye çok sert eleştiri

İtalya'nın başbakanından AP'ye çok sert eleştiri
Advert
Yayınlama: 26.06.2024
6
A+
A-

İtalya Başbakanı Meloni’nin AB Zirvesi Beklentileri

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde sandıktan çıkan sonucun dikkate alınması gerektiğini belirtti. Meloni, kırılgan bir çoğunluğun dayatılmasının, AB yasama sürecinde zorluklar doğuracağını ifade etti.

Meloni, AP’deki siyasi grupların AP seçimlerinden sonra farklı bir yönetim yaklaşımı talep ettiğini belirtti. Bazı AB ülkelerinde hükümetlerin AP seçimlerinden olumsuz etkilendiğini, ancak İtalya’daki sağ koalisyonun olumlu sonuçlar elde ettiğini söyledi.

Meloni, yapılan hataların anlaşılması ve vatandaşların oylarına saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Avrupa’nın daha somut ve ideolojik olmayan bir yapıya ihtiyacı olduğunu ifade etti. Meloni, Avrupa Konseyi’nin önceki toplantısında üst düzey pozisyonlar için doğrudan isim önerilerinin sunulmasına karşı çıktı.

Meloni, AP seçimlerinin ardından kurulan Muhafazakarlar ve Reformistler Grubu’nun AP’de üçüncü büyük siyasi güç olduğunu hatırlattı. AB yönetiminin üst pozisyonları için sağlam bir çoğunluğa sahip olunmadığını belirtti.

Meloni, Avrupa’daki yeşil dönüşüm kurallarının ideolojik olduğunu ve seçim sonuçları doğrultusunda gözden geçirilmesi gerektiğini savundu. Avrupa’nın kendisini güvenlik ve savunma politikasıyla donatması gerektiğini vurguladı.

Advert

Ukrayna konusundaki tutumunu dile getiren Meloni, Ukrayna’yı savunmanın Avrupa’nın çıkarına olduğunu söyledi. Ukrayna’nın barış içinde bir geleceğe sahip olmasını sağlamanın amaçları olduğunu belirtti.

Meloni, Orta Doğu barış sürecinin iki devletli bir çözüme dayanması gerektiğini ifade etti. İtalya’nın, ABD’nin arabuluculuk önerisini desteklediğini ve Avrupa’nın bu cephede daha aktif rol oynaması gerektiğini söyledi.

Konuşmasında düzensiz göç temasına da geniş yer veren Meloni, dış sınırların korunması ve insan kaçakçılığıyla mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Avrupa Birliği ile Mısır ve Tunus arasında yapılan mutabakatların çoğaltılması gerektiğini ifade etti.

Meloni, iş kazası sonucu hayatını kaybeden Hintli tarım işçisi Satnam Singh’in trajik ölümüne değindi. Olayın, İtalya’daki karanlık yönü temsil ettiğini söyledi. Ülkesine yasal yollarla girilmesi gerektiğini ve göçmen girişlerinin mafya veya kaçakçılar tarafından yönetilmesine izin verilmeyeceğini belirtti.

İtalyan basınında AB’nin üst pozisyonlarına dair çıkan haberlerde, Meloni’nin bu liderler arasında yer almayarak "izole" kaldığı yorumları yapıldı. Meloni’nin bu sıkışmışlıktan çıkmaya çalıştığı, zirvede Ursula von der Leyen için yapılacak oylamada çekimser kalma kartı oynayabileceği ifade edildi.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.