Advert
Advert

Elektrik zammı çarpacak

Elektrik zammı çarpacak
Advert
Yayınlama: 29.06.2024
3
A+
A-

Elektrikte Yüzde 38 Zam: Vatandaşı Ezdi, Şirketlere Kaynak Aktardı

"Enflasyonu körükler" gerekçesiyle işçi ve emeklilerin geçimini zorlaştıran hükümet, şimdi de elektrik faturalarına dudak uçuklatan bir zam yaptığını ilan etti. Zammın önce nisan ayına, daha sonra da memur ve emekliler mağdur olmasın diye temmuza ertelendiği kulislerde konuşuluyor.

Nisan ayında gerçekleştirilmesi halinde memurlar ve emekliler yüzde 0,5 daha yüksek oranda maaş zammı alacaktı. Ancak zamanlama, özellikle sabit gelirli kesimlerin aleyhine ayarlandı. Çünkü elektrik zammı, zincirleme fiyat artışlarına yol açacak ve vatandaşın alım gücünü daha da eritecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), mesken elektrik tarifelerine yüzde 38’e varan oranlarda zam uyguladığını duyurdu. 100 kilovatsaat elektrik tüketen bir mesken abonesi bundan böyle 207 lira 23 kuruş ödeyecek. Zam, 1 Temmuz 2024’ten itibaren yürürlüğe girecek. EPDK, zam gerekçesi olarak enerji üretim maliyetlerindeki artışları gösterdi.

Elektrik zammıyla birlikte hükümetin asgari ücrete zam yapmama konusundaki "enflasyonla mücadele" bahanesi de ortadan kalktı.

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mahir Ulutaş, elektrik zammının vatandaşı geçim sıkıntısına sürükleyeceğini, şirketlere ise bol miktarda kaynak aktaracağını dile getirdi. Dağıtımın tamamının ve üretimin büyük kısmının özel şirketlerin elinde olduğunu hatırlatan Ulutaş, aktarılacak kaynakların hangi şirketlere gideceğinin zammın ayrıntılarının açıklanmasıyla netleşeceğini söyledi.

Advert

Ulutaş, "Enerji fiyatlarındaki artış, sanayi, tarım ve konut üzerinden vatandaş için katlanılmaz bir hayat pahalılığına yol açacak" dedi.

Elektrik zammının faturasını vatandaşın ödeyeceğini vurgulayan Ulutaş, şunları kaydetti:

"Hükümet, vatandaşı ezmeye devam ediyor. Bir yandan işçi ve emeklilere zam yapmıyor, diğer yandan hayatın temel ihtiyaçlarını pahalılaştırıyor. Bu zam, vatandaşın geçimini daha da zorlaştıracak ve ekonomiye ciddi zararlar verecek."

Ulutaş, hükümetin elektrik fiyatlarındaki artışın faturasını vatandaşa ödetmek yerine, enerji şirketlerine uyguladığı teşvikleri ve destekleri gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.