Advert
Advert

Emekli zammı ne kadar olacak? En düşük emekli maaşı…

Emekli zammı ne kadar olacak? En düşük emekli maaşı…
Advert
Yayınlama: 03.07.2024
1
A+
A-

Emekli Maaşlarına İnflasyona Bağlı Zam

Yılın sonu ve ortasında iki kez zam yapılacak olan emekli maaşları için enflasyon oranı belirleyici olacak. Hayat pahalılığı karşısında geçim sıkıntısı çeken milyonlarca emekli vatandaş, "Emekli maaşı zammı ne kadar olacak?" sorusunun cevabını merakla bekliyor.

Emekli Zammı Oranı

Haziran enflasyonunun tahmin edildiği düzeyde gerçekleşmesi halinde, işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine %25,2 ile %26,4 arasında zam yapılması öngörülüyor. 10 bin liralık en düşük emekli aylığına zam yapılıp yapılmayacağı ise iktidar tarafından kararlaştırılacak.

TÜFE haziranda %2 gelirse, işçi emeklileri %25,2, memur ve memur emeklileri ise %19,76 oranında zam alacak. TÜFE’nin %3 gerçekleşmesi durumunda ise işçi emeklisinin zammı %26,4’e, memur ve memur emeklisinin zammı %20,9’a yükselecek.

En Düşük Emekli Maaşı

Emekli aylığı en az enflasyon oranı kadar artmazsa, yaklaşık 4 milyon emekli sıfır veya resmi enflasyonun altında zamla karşılaşabilir. 8 bin TL kök aylığı olan bir emekli şu anda 10 bin TL alıyor. %25 artış olursa, aylığı 10 bin TL olur ve dolayısıyla sıfır zam almış olur.

Kök Aylığa Zam

10 bin lira olan en düşük emekli aylıkları ile 17 bin 2 lira olan asgari ücrete, son dakika sürprizi olmazsa zam yapılması beklenmiyor.

Advert

Emekliye Refah Payı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yaptığı açıklamada "Emekliye refah payı gündemimizde yok" ifadelerini kullandı.

En Düşük Memur Emekli Maaşı

Memurların toplu sözleşme masasından bir anlaşma çıkmadığı için hakem kurulu, yılın başında memur ve emeklilere enflasyon farkı hariç %15 oranında zam yapmıştı. Hakem kurulu, ikinci altı aylık zammı da %10 olarak belirledi.

Ocak zammı enflasyon farkıyla birlikte %49,25 oldu. Memur ve emekliler, temmuzda %10 zammın yanı sıra ilk altı ayın enflasyonu ile ilk yarıda ödenen %15’lik zam arasındaki fark enflasyon kaybı olarak ödenecek.

Yılın ilk beş ayında enflasyon %22,72 gerçekleşti. Merkez Bankası anketinde yer alan %2,52’lik haziran tahmininin gerçekleşmesi halinde, ilk altı aylık enflasyon %26,81 olacak. Bu durumda, memur ve emeklilere %10 hakem zammı artı %9,4 enflasyon farkı dahil kümülatif %20,34 zam yapılacak.

Böylece, en düşük memur maaşı 33 bin 983 liradan 40 bin 895 liraya, en düşük memur emeklisinin aylığı da 12 bin 920 liradan 15 bin 548 liraya yükselecek.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.