Advert
Advert

Muhafazakar İngiltere’ye veda mı?

Muhafazakar İngiltere’ye veda mı?
Advert
Yayınlama: 03.07.2024
5
A+
A-

İşçi Partisi’nin Yaklaşan Seçimlerde Zaferi ve Muhafazakar Parti’nin Yenilgisi

İşçi Partisi lideri Keir Starmer ve Muhafazakar Başbakan Rishi Sunak, önümüzdeki erken seçimde yarışacak en güçlü adaylar olarak öne çıkıyor.

Muhafazakar Parti’nin Sol Kanat Hegemonisine Düşüşü

The Telegraph yazarı Allister Heath, Muhafazakar hükümetin seçim sonrası Sol Kanat’ın egemenliğine teslim olacağı konusunda uyarıyor. Londra’daki seçim sonrası taşınma dalgasına dikkat çekerek, Parlamento’nun merkez sağın elinde tuttuğu mevkilerin benzeri görülmemiş bir şekilde azalacağına vurgu yapıyor. Heath’e göre, Starmer seçimden ezici bir farkla çıkacak ve Başbakan olacak.

Muhafazakarların Umudunun Kısılması

Muhafazakarlar için en iyi senaryoda bile Nigel Farage’ın sağcı Reform UK partisinin felaketi telafi etmeyeceği anlaşılıyor. BBC, Farage’ın İngiltere’de AB karşıtı hareketin yaklaşık 30 yıllık önde gelen ismi olduğunu ve Reform UK partisinin seçim performansının merakla beklendiğini belirtiyor.

Advert

Solun Parlamentodaki Benzeri Görülmemiş Kontrolü

Muhafazakarlar için bu büyük yenilginin kapsamı henüz tam olarak anlaşılmadı. 1906 seçimlerinde Muhafazakarların 156 sandalyeye düştüğü felaketten sonra bile seçim galibi olan Liberaller, bugünün Muhafazakarlarından çok daha az devletçiydi. Starmer liderliğindeki İşçi Partisi ise son seçimde sadece 29 sandalye kazanabilmişti.

Demokrasinin parlamento aritmetiğinin ötesinde, 2024 seçimi muhafazakar güçler için şimdiye kadarki en kötü yenilgiye dönüşebilir, çünkü Solun Parlamento üzerindeki egemenliği benzeri görülmemiş boyutlarda. Sol, üniversiteler, kültürel kurumlar, hayır kurumları, BBC, düzenleyici kurumlar, Kilise, polis ve büyük işletmeler gibi güçlü kurumların hemen hemen tamamı üzerinde eşsiz bir hakimiyete sahip.

İşçi Partisi’nin İktidar Yolculuğu

Kamu sektörüne uzun süredir hakim olan Solun Uzun Yürüyüşçüleri artık dikkatlerini özel sektöre çevirdi. İşçi Partisi, Tony Blair’den bile daha fazla sayıda yoldaşın coşkulu desteğine güveniyor. Survation kamuoyu araştırma şirketi, İşçi Partisi’nin 650 sandalyeli Parlamento’da 484 sandalye kazanarak iktidara geleceğini ortaya koyuyor. Bu, Blair liderliğindeki 1997 seçimlerinde kazanılan 418 sandalyeden daha büyük bir zafer olacak.

Starmer’ın Beklenen Gücü

Bu sonuçlar ışığında Starmer, olaylar yolundan çıkarmadığı sürece modern zamanların en güçlü Başbakanı olacak. Parlamento’da söz sahibi olacağı her konunun efendisi olacak ve bu da Thatcher ve Blair’in tahayyül bile edemeyeceği siyasi ve kültürel bir güce sahip olacağı anlamına gelecek.

Muhafazakarların Tutulmayan Sözleri

İşçi Partisi’nin zaferinin altında yatan asıl neden, Orta İngiltere’nin Muhafazakarların tutulmayan vaatlerine ve beceriksizliklerine duyduğu öfke. Ancak Sol seçmenin kibri, Britanya’yı yeniden şekillendirmek için benzersiz ancak geçici bir fırsatları olduğunun farkına varmasından kaynaklanıyor. Starmer’ın balayı sonsuza dek sürmeyecek. Siyasi sermayeyi nakde çevirmek ve manifestoyu yırtmak için bahaneler bulma zamanı olacak.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.