Advert
Advert

Eylem Tok, Timur Cihantimur’u neden ABD’ye kaçırdı? Avukatlarından açıklama

Eylem Tok, Timur Cihantimur’u neden ABD’ye kaçırdı? Avukatlarından açıklama
Advert
Yayınlama: 05.07.2024
11
A+
A-

İstanbul’daki ATV Kazasıyla İlgili Şüphelilerin ABD’de İade Duruşması

1 Mart’ta İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde meydana gelen bir ATV kazasında beş kişi yaralanmış, Oğuz Murat Aci hayatını kaybetmişti. Kazaya neden olan 17 yaşındaki Timur Cihantimur, annesi Eylem Tok ile birlikte kaza yerinden ayrılarak önce Mısır’a, ardından da ABD’ye gitmişti.

Şüphelilerin iadesi için geçici tutuklama talep evrakı, Adalet Bakanlığı aracılığıyla ABD yetkililerine iletilmişti. Florida federal mahkemesinin kararı üzerine Cihantimur ve Tok, 14 Haziran’da Boston’da tutuklanmıştı.

Anne ve oğul, 18 Haziran’da ayrı saatlerde mahkemeye çıkarılmıştı. Tutukluluk hallerinin devamına karar verilmiş, Cihantimur’un avukatları müvekkillerinin tutulduğu tutukevinin koşullarının kötü olduğunu savunarak ev hapsi veya yer değişikliği talebinde bulunmuşlardı. Ancak bu talep, 21 Haziran’daki ikinci duruşmada hakim tarafından reddedilmişti.

Türkiye’nin talebi üzerine tutuklanan Eylem Tok’un iade davasına yönelik ikinci duruşması Boston’daki John Joseph Moakly Adliyesi’nde gerçekleşti.

Tutukluluğun Devamı ve Kefalet Talebi

Advert

Cihantimur’un avukatları Martin G. Weinberg ve Victoria Kelleher, hakimin kefalet başvuruları konusundaki kararını beklediklerini ancak yargı süreciyle ilgili son durumu değerlendirmek amacıyla kısa süre içinde bir duruşma yapılmasını talep ettiler.

Avukatlar, müvekkillerinin annesinin ABD vatandaşı olan oğlunu ABD’ye getirme nedeninin Türkiye’deki hukuk sisteminin eksiklikleri olduğunu belirttiler. Müvekkillerinin burada anayasal haklarını kullanabileceğini ve Türkiye’deki hükümet kontrolündeki medya tarafından yöneltilen suçlamalara karşı savunma yapabileceğini umduklarını ifade ettiler.

İade Talebine İtiraz

Avukatlar, Cihantimur’un ABD vatandaşı olduğunu vurgulayarak Türkiye’nin iade talebine itiraz edeceklerini belirttiler. İade talebinde Cihantimur’un ABD vatandaşlığına dair somut bir ifade bulunmadığını kaydettiler.

Kötü Tutukluluk Koşulları

Weinberg ve Kelleher, müvekkillerinin Manson Gençlik Enstitüsü’nde gözetim altında tutulduğunu ve Connecticut Islah Dairesi’nin burayı uygunsuz bir hapishane olarak tanımladığını belirttiler. Müvekkillerinin devam eden tutukluluğunun adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini veABD anayasasına göre bir çocuk için zulüm niteliği taşıdığını savundular.

ABD Hukuk Sistemine Güven

Cihantimur’un avukatları, müvekkillerinin şiddet içermeyen bir suç işlediğini ve hiçbir suç geçmişinin bulunmadığını vurguladılar. ABD hukuk sistemine güvendiklerini belirterek, Cihantimur’un ABD’de kefaletle serbest bırakılacağını ifade ettiler.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.