Advert
Advert

Ehliyet yenileme ücreti ne kadar, son tarih ne zaman?

Ehliyet yenileme ücreti ne kadar, son tarih ne zaman?
Advert
Yayınlama: 07.07.2024
6
A+
A-

Ehliyet Değişimi Son Tarihi Yaklaşıyor: Gecikenlere Yüksek Cezalar

Uzun yıllardır gündemde olan eski tip ehliyetlerin yenilenmesi için geri sayım sürüyor. Daha önce 31 Aralık 2022 olarak belirlenen son tarih, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ileri bir tarihe ertelenmişti. Ancak bu süreçte hala ehliyet yenileme işlemini gerçekleştirmemiş olan sürücüler, 2025 yılından itibaren yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklar.

Ehliyet Yenileme İşlemi Yapmayanlara İdari Para Cezası

Eski tip sürücü belgelerine sahip olan sürücüler, 31 Aralık 2024 tarihine kadar 13 lira değerli kağıt bedeli ve 2 lira vakıf payı ile birlikte toplam 15 lira karşılığında yeni tip ehliyetlerle değiştirebilecekler. 1 Ocak 2025 tarihinden sonra ise ehliyetlerini yenilemek isteyenler, ehliyet harç ücreti, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı bedelini tam olarak yatırmak zorunda kalacaklar.

B sınıfı ehliyet için 2024 yılında toplam 5 bin 165 lira olan bu tutar, 2025 yılı için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeniden belirlenecek. Bu sebeple, yıl sonuna kadar başvuruda bulunmayan sürücüler, ehliyetlerini yenilemek için 5 bin liranın üzerinde ek bir ödeme yapmak durumunda kalacaklar.

Kanuni süre içerisinde yenilenmeyen eski tip sürücü belgeleri geçersiz hale gelecek ve ehliyetlerini yenilemeyenler araç kullanırken yaptırımla karşılaşacaklar.

Başvuru Yoğunluğu Uyarısı

Yetkililer, yılın son aylarında yaşanabilecek başvuru yoğunluğu nedeniyle vatandaşların mağdur olmaması için başvurularını erken yapmalarını tavsiye ediyorlar. Sürücü belgesi yenilemek isteyenler, Alo 199 Çağrı Merkezi, mobil uygulama veya “nvi.gov.tr” üzerinden randevu alarak gerekli evrakları tamamlayıp nüfus müdürlüklerine başvurabiliyorlar.

Advert

Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler

Ehliyetini yenilemek isteyenlerin eski sürücü belgesini ibraz etmeleri, 15 liralık başvuru ücretini ödemeleri, yetkili sağlık kuruluşlarından alınmış sürücü sağlık raporunu sunmaları, son 6 ay içinde çekilmiş bir biyometrik fotoğraf ve Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi’nde (MERNİS) kayıtlı açık adreslerini bildirmeleri gerekiyor.

Adres bilgileri sistemde kayıtlı olanlar, sürücü belgelerinin yurt içindeki istedikleri adrese teslim edilmesini talep edebiliyorlar.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.