Advert
Advert

Japonya’nın ‘ilk kadın başsavcısı’ göreve başladı

Japonya’nın ‘ilk kadın başsavcısı’ göreve başladı
Advert
Yayınlama: 11.07.2024
8
A+
A-

Japonya’nın İlk Kadın Başsavcısı Görevine Başladı

Yuka Unemoto, Başbakan Fumio Kişida’nın kabinesi tarafından “Japonya’nın yeni başsavcısı” olarak atandı ve görevine başladı. Emekliliği gelen Yukio Kai’nin yerine ülkenin en yüksek rütbeli savcılık makamına oturdu.

62 yaşındaki Unemoto, basın toplantısında yeni görevi hakkında konuştu. “Bu pozisyon için beklenen rol cinsiyete bağlı değil. Elimden gelenin en iyisini yapmaya kararlıyım.” dedi.

Savcı, yetkisinin “kamu güveni” üzerine kurulu olduğunu, adalet ve bütünlüğün önemini vurguladı. Suçların “daha karmaşık ve gizli hale geldiğini” belirterek gerçeğin ortaya çıkarılmasının zorlaştığını söyledi.

“Savcılık, halkın güvenine dayanır ve bu güveni korumak için yetkilerimi sorumlu bir şekilde kullanacağım.” diye ekledi.

Çiba eyaleti kökenli Unemoto, Chuo Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra 1985’te savcılığa katıldı. Adalet Bakanlığı’nın çeşitli birimlerinde görev yaptı, 2021-23 yıllarında Hiroşima Başsavcısı olarak çalıştı.

Advert

Ocak 2023’te Tokyo’nun ilk kadın başsavcısı olan Unemoto, siyasi ve mali yolsuzluk davalarında ün kazandı. İktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) bağış toplama skandalını ve açık deniz rüzgar enerjisi projelerindeki suiistimalleri soruşturdu.

Kabine Baş Sekreteri Yoşimasa Hayaşi, Haziran sonunda Kişida’nın Unemoto’yu başsavcı olarak atadığını açıklamıştı. Bu atamanın “yönetimde kadınların güçlenmesini” sağlayacağını vurguladı.

Hayaşi, atamaların uzmanlık, karakter ve deneyim temelinde yapıldığını belirterek kadın atamaları için çaba göstereceklerini söyledi.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.