Advert
Advert

24 ilde tarihi eser operasyonu: 47 gözaltı

24 ilde tarihi eser operasyonu: 47 gözaltı
Advert
Yayınlama: 11.07.2024
4
A+
A-

İçişleri Bakanı: Uluslararası Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonunda 47 Şüpheli Yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 24 ilde düzenlenen “Define-1” operasyonlarında tarihi eser kaçakçılığı yapan organize suç örgütü üyesi 47 kişinin yakalandığını duyurdu.

Bakan Yerlikaya, yaptığı açıklamada, “İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde çalışmalar yürütüldü.” dedi. Operasyonların “Tarihi Eser Kaçakçılığı ve Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak” suçlarına yönelik gerçekleştirildiğini ve Ankara, Adana, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Eskişehir, Hatay, Isparta, İstanbul, Karaman, Konya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Trabzon ve Aydın illerini kapsadığını belirtti.

Organize suç örgütü üyelerinin kaçak kazılarla elde ettikleri tarihi eserleri yurt dışındaki müzayede evlerine satarak haksız kazanç sağladıkları tespit edildi. Bankacılık işlemlerinin incelenmesi sonucu, Avrupa ve ABD’deki beş farklı müzayede evinden, örgüt elebaşına yaklaşık 72 milyon TL değerinde döviz gönderildiği ortaya çıktı.

Ayrıca, 2020 yılında Hırvatistan’da ele geçirilen ve Türkiye’ye iade edilen 1057 tarihi eserin de örgütün faaliyetleri kapsamında yurt dışına çıkarıldığı belirlendi.

Operasyonlar neticesinde 6325 sikke, 997 obje, 5 dedektör, 2 ruhsatsız tüfek, 1 ruhsatsız tabanca ve çok sayıda fişek ele geçirildi.

Advert

Bakan Yerlikaya, “Tarihi ve kültürel mirasımıza zarar veren, bu topraklara ait tarihi eserleri yurt dışına kaçırmaya çalışan tarih eser kaçakçılarına da nefes aldırmayacağız.” dedi. “Hepsini bir bir yakalayıp adalete teslim etmeye kararlıyız.”

Yerlikaya, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve operasyonları gerçekleştiren emniyet güçlerini tebrik ederek, “Allah ayaklarına taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle” ifadelerini kullandı.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.