Advert
Advert

NATO Zirvesi sonuç bildirgesi: Dört ülkeyi açık açık uyardılar

NATO Zirvesi sonuç bildirgesi: Dört ülkeyi açık açık uyardılar
Advert
Yayınlama: 11.07.2024
4
A+
A-

75. NATO Zirvesi: Ukrayna İçin Destek, Rusya İçin Kınama

ABD’de düzenlenen 75. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Ukrayna’ya devam eden destek ve Rusya’ya maddi ve siyasi destek veren ülkelere yönelik uyarılarda bulundu.

Zirvenin sonuç bildirgesi, NATO’nun Ukrayna’nın “NATO üyeliği de dahil olmak üzere tam Avrupa-Atlantik entegrasyonu yolunda” desteğini sürdüreceğini belirtti. Müttefikler, Ukrayna’ya gelecek yıl boyunca 40 milyar Euro’luk askeri yardım finansmanı sağlamayı planladıklarını duyurdular.

Sonuç bildirgesi ayrıca Ukrayna’nın İttifak’a katılma davetinin koşullar karşılandığında verileceğini doğruladı. “Ukrayna’nın kendi güvenlik düzenlemelerini seçme ve dış müdahale olmadan kendi geleceğine karar verme hakkını tam olarak destekliyoruz” ifadesi yer aldı. “Ukrayna’nın geleceği NATO’dadır. Ukrayna giderek daha fazla birlikte çalışabilir hale gelmiştir ve İttifakla siyasi olarak bütünleşmiştir.”

Zirve, Ukrayna’daki savaşın tek sorumlusunun Rusya olduğunu ve Rus kuvvetlerinin ve yetkililerinin insan hakları ihlalleri, savaş suçları ve diğer uluslararası hukuk ihlallerinden cezasız kalmayacağını vurguladı.

Belarus, Çin, İran ve…

Advert

Zirve, tüm ülkeleri Ukrayna’da Rusya’ya yardım etmemeye çağırdı. Beyannamede, Belarus, Kuzey Kore, İran ve Çin’in isimleri belirtilerek, “Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını kolaylaştıran ve dolayısıyla uzatan herkesi kınıyoruz” denildi.

Çin, Rusya’nın Ukrayna’daki savaş çabalarına “doğrudan kolaylaştırıcı” olarak tanımlanırken, Pekin’in Avrupa-Atlantik güvenliğine sistemik zorluklar yarattığına dikkat çekildi.

Çin’den Rusya’nın Ukrayna’daki mücadelesine maddi ve siyasi desteğini durdurması talep edildi. Ayrıca, Çin’in uzay yetenekleri ve nükleer cephaneliğinin hızlı büyümesiyle ilgili endişeler dile getirildi.

Pekin’e stratejik risk azaltma görüşmelerine katılması çağrısı yapılan bildirgede, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı verdiği tüm desteği durdurması istendi.

“Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olarak BM Şartı’nın amaç ve ilkelerini destekleme konusunda özel bir sorumluluğa sahip olan Çin Halk Cumhuriyeti’ne, Rusya’nın savaş çabalarına her türlü maddi ve siyasi desteği durdurması çağrısında bulunuyoruz.”

Terörle Mücadele Vurgusu

Zirve, terörle mücadelenin NATO’nun kolektif savunması için hayati önem taşımaya devam ettiğini belirtti. “Teröristler ve terör örgütleri tarafından ortaya konan tehdit ve zorluklara kararlılıkla karşı koymaya devam edeceğiz.”

Batı Balkanlar ve Karadeniz bölgelerinin İttifak için stratejik öneme sahip olduğu vurgulandı. NATO’nun bölgenin güvenliğine ve istikrarına güçlü bir şekilde bağlı olduğu belirtildi.

Bölgesel barış ve güvenliği desteklemek için Batı Balkanlar ile siyasi diyalog ve pratik işbirliğinin geliştirilmeye devam edileceği kaydedildi. 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne atıfta bulunularak, Müttefiklerin Karadeniz bölgesinin güvenliği, emniyeti, istikrarı ve seyrüsefer özgürlüğünü korumaya yönelik çabalarına destek teyit edildi.

  1. NATO Zirvesi için ev sahipliği yapan ABD’ye teşekkür edildi. 2025’te Hollanda’da gerçekleştirilecek zirvenin ardından bir sonraki zirvenin Türkiye’de yapılacağı duyuruldu.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.