Advert
Advert

Kanser riski barındırıyor: Güneş kreminin unutulduğu dört bölge

Kanser riski barındırıyor: Güneş kreminin unutulduğu dört bölge
Advert
Yayınlama: 12.07.2024
4
A+
A-

Güneş Kremi Kullanımı: Kulak, Boyun, Saç Derisi ve El Gibi Gözden Kaçırılan Bölgeleri Unutmayın

Harvard Üniversitesi’nde dermatoloji uzmanı olan Dr. Neera Nathan, son TikTok videosunda, düzenli güneş kremi kullanıcılarının kulak, boyun, saç derisi ve eller gibi doğrudan güneşe maruz kalan bölgeleri sıklıkla gözden kaçırdığına dikkat çekiyor.

Dr. Nathan, "Çoğu kişi güneş kremini yüze uygulasa da kulaklar, boyun ve saç derisi gibi çoğu zaman gözden kaçırılan bölgeler doğrudan güneş ışığına maruz kalıyor" diyor.

Stanford Üniversitesi’nden dermatolog Dr. David Kim de bu görüşe katılıyor ve güneş kremi sürülmesi en çok unutulan bölgelerin kulakları, ardından saç derisi ve elleri olduğunu belirtiyor. Dr. Kim, üniversite yıllarında güneş kremi kullanmadan antrenman yapan sporcularda kulak bölgesinde cilt kanseri tespit ettiğini söylüyor.

Saç Derisi Şaşkınlığı

Nathan ve Kim’in videolarına gelen yorumlarda, sosyal medya kullanıcıları özellikle saç derisinin güneş kremi sürülmesi gereken bir bölge olduğuna dair şaşkınlıklarını dile getiriyor. Bir TikTok kullanıcısı, "Vay canına! Saç derisini hiç düşünmemiştim" derken, bir diğeri de "Güneş kremi dolu bir havuza atlamak istiyorum" diye espri yapıyor.

Advert

Cilt kanseri vücudun güneş görmeyen bölgelerinde bile ortaya çıkabilir. Ultraviyole ışınlara sık ve doğrudan maruz kalmak, kansere yol açan mutasyonlara neden olma riskini önemli ölçüde artırır. Dünya Kanser Araştırmaları’na göre, cilt kanserlerinin %80’inden fazlası güneş ışığına maruz kalmayla bağlantılıdır.

Güneş Koruması İçin İpuçları

  • Geniş spektrumlu, SPF 30 veya daha yüksek güneş kremi kullanın.
  • Cildin her yerine uygulayın, özellikle kulak, boyun, eller, saç derisi ve dudaklar gibi gözden kaçırılan bölgelere.
  • İki saatte bir ve yüzdükten, terledikten veya havluyla kurulandıktan sonra güneş kremini yeniden uygulayın.
  • Şapka, güneş gözlüğü ve koruyucu giysiler gibi fiziksel engeller kullanın.
  • Öğle saatlerinde (10:00-16:00) güneşten kaçının.
  • Düzenli olarak cilt muayeneleri yaptırın.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.