Advert
Advert

Rusya: İstanbul’da barış sağlanmak üzereydi

Rusya: İstanbul’da barış sağlanmak üzereydi
Advert
Yayınlama: 17.07.2024
3
A+
A-

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Birleşmiş Milletler binasında düzenlediği basın toplantısında “Uluslararası toplum Gazze’deki duruma tepki vermekte başarısız” olduğunu belirtti.

Lavrov, “Uluslararası toplumun Gazze’deki duruma tepki vermekte başarısız olduğu görüldü. Konuyla ilgili hiçbir BM Güvenlik Konseyi kararı uygulanmadı.” dedi.

Lavrov, 7 Ekim saldırılarının kabul edilemez olduğunu ve “İsrail’in Gazze’de toplu cezalandırma yaptığını” söyledi.

“Toplu cezalandırma uluslararası insancıl hukukun ihlalidir. Bir ihlalle başka ihlaller yaparak savaşamazsınız.” ifadelerini kullandı.

Lavrov ayrıca BM Genel Sekreteri’nin ofisini “çifte standart” uygulamakla suçladı. Lavrov, “Gazze’ye yönelik saldırılardan bahsederken saldırganı açıkça belirtmiyorlar, ancak Ukrayna’ya gelince hemen Rusya’yı suçluyorlar.” dedi.

Advert

Lavrov, “BM çalışanlarının tüm üyelere karşı tarafsız olması gerekiyor.” diye vurguladı.

Orta Doğu’da gerginlik ve İran’ın dahil olma ihtimaline ilişkin bir soru üzerine Lavrov, “İran gerginliği artırmak istemiyor. İsrail istiyor.” dedi.

Lavrov, “Hizbullah da itidalli davranıyor ancak ABD ve İsrail çatışmayı körüklemeye, kapsamlı bir savaş başlatmaya çalışıyor.” diye ekledi.

Lavrov, Batı’nın gerginliği azaltmak için gerekli tüm çabayı göstermesi gerektiğini vurguladı.

Ukrayna’daki durumla ilgili konuşan Lavrov, “Minsk Anlaşması uygulansaydı Ukrayna, Kırım hariç 1991 sınırlarını korumuş olurdu.” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin “barış önerisinin” tek taraflı ve kabul edilemez olduğunu belirten Lavrov, İstanbul’da 2022’de sürdürülen müzakerelerde barışın sağlanmak üzere olduğunu hatırlatarak “Dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna’ya imzalamamaları talimatını verdi ve masadan kalktılar.” ifadesini kullandı.

Lavrov, “Ukrayna’ya silah akışını durdurursanız savaş biter.” dedi.

NATO’nun adil olmayan ve saldırgan bir politikası olduğunu belirten Lavrov, “Biz Avrasya güvenlik modelini savunuyoruz.” dedi.

Lavrov, bu modelin eşitlik temelli olacağını ve herkesin çıkarlarını dikkate alacağını belirtti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump ve Ukrayna’ya desteğin kesilmesini savunan yeni Başkan Yardımcısı adayı J.D Vance’in seçilmesi durumunda ilişkilerin nasıl olacağı sorulunca Lavrov, “ABD halkının seçeceği her liderle çalışmaya hazırız.” dedi.

Lavrov, Trump’ın başkanlığı sırasında Rusya’ya yoğun ekonomik ve diplomatik yaptırımlar uygulandığını ancak buna rağmen “diyalog kanallarının en üst düzeyde açık olduğunu” belirtti.

Mevcut ABD yönetimiyle bir diyalog bulunmadığını ifade eden Lavrov, ilişkilerin saygılı ve eşit bir temelde yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.