Advert
Advert

Donör son anda vazgeçti, 20 yaşındaki Cem hayatını kaybetti

Donör son anda vazgeçti, 20 yaşındaki Cem hayatını kaybetti
Advert
Yayınlama: 18.07.2024
6
A+
A-

Kök hücre nakli, lösemi, lenfoma ve kemik iliği yetmezliği gibi hastalıkların tedavisinde umut olurken, 20 yaşındaki bir gencin ölümüyle yeniden gündeme geldi.

Lenfoma teşhisi konan Cem Şahin, kemoterapilerden sonuç alınamayınca kök hücre tedavisine başlatıldı. Ancak Türkkök tarafından bulunan donör, hücre nakli öncesinde vazgeçince, Cem tedavisini tamamlayamadı.

Annesi Filiz Şahin, oğlunun nakil için en ağır kemoterapiyi aldığını, ölümüne yol açan sebebin ise ağır kemoterapinin vücudunda yarattığı deformasyon olduğunu ifade etti. Sağlık Bakanlığı, Türkkök, hastane ve donörü sorumluluğa davet eden Şahin, sorumluların hesap vermesini istedi.

"Avrupa Süreci 4-5 Ay Sürüyormuş"

Cem’e 2023 Mayıs’ında lenfoma teşhisi konduğunu belirten Şahin, süreci şu şekilde anlattı:

Advert

"Köktürk ve Kızılay ile birlikte donör arama süreci başladı. Üç donör çıktı ama vazgeçmişler. Avrupa ile yazışma başlatılacaktı. Ama bu süreç 4-5 ay sürüyormuş. Beklemeyeceğiz diye düşündük.

1 Nisan’da Türkkök’ün donörü check-upa alacağını, 15 Nisan’da da hastaneye yatırılacağımızı söylediler. Donörün dövme yaptırdığı için 4 ay beklemesi gerektiğini söylediler.

"Üç İğne Vurulduktan Sonra Vazgeçti"

Bir donör daha bulundu ve iğnelerine başlandı. Donör 3 iğneyi vurulduktan sonra, vazgeçtiğini söyledi. Köktürk görevlileri onu ikna etmeye çalıştı, ancak başarılı olamadılar. 25 Mayıs’ta hastaneye yattık. Cem check-up’lara girdi. Pazartesi öğleden sonra kemoterapilere başlandı.

"Doktor ‘Donör Psikopat Çıktı’ Dedi"

Donörün vazgeçtiği haberi son anda geldi. Doktor telefonda sinirlenerek, "Donör psikopat çıktı, Cem ölüyor" dedi.

"Anne-Baba Uyumu Bakıldı"

Son çare olarak anne-baba uyumuna bakıldı. Annenin hücreleri toplandı ve Cem’e nakledildi. Ancak Cem bu süreçte kötüleşti. 12 gün boyunca ölüm korkusu yaşadı. Donörü, Sağlık Bakanlığı, Köktürk ve hastaneyi suçluyorum.

"Nakil İçin N90 Diye Çok Ağır Bir Kemoterapi Veriliyor"

Cem’in vücudunun alınan kemoterapilerde deformasyona uğradığını belirten Şahin, şunları söyledi:

"Nakil için N90 diye çok ağır bir kemoterapi veriliyor. 5 gün savunmasız kaldı, vücuduna sıvı verildi. Benim hücrem cumartesi verildi. Pazartesi günü ateş başladı. Enfeksiyonun ne olduğunu bulamadılar. İshal oldu, testisleri yandı.

"Neden Önceden Hazırlanıp Dondurulmuyor"

Şahin, yasal süreç başlatmaya hazırlandıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Avrupa’da donörü önce hazırlıyorlar, sonra donduruyorlar. Hastaneye ‘Hücreleri gönderiyoruz, hastayı hazırlayın’ diyorlarmış. Türkiye’de de yapılmış.

Sağlık Bakanlığı, Köktürk, donör ve hastane sorumlu. Köktürk’ün büyük bir ihmali var. Donöre imza alınmalı, vazgeçme hakkı olmamalı. Benim yavrumu yok eden bu dörtlü kadraj.

"İlaç Yüklendikten Sonra Vazgeçilmemeli"

Türkkök’ün prosedürlerinin eksik olduğunu belirten baba Fermani Şahin, şunları söyledi:

"Çocuğa ilaç yüklendikten sonra donörün vazgeçmesi yanlış. Yoksa çocuğum bugün yaşıyordu. Donör de çıkmamalı, hasta da. İlaç, donör geldikten sonra verilmeli. Donöre yaptırım olmalı. Yüzde 100 suçlu."

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.