Advert
Advert

İsrail piyasaları, ateşkes umuduyla yükselişte

İsrail piyasaları, ateşkes umuduyla yükselişte
Advert
Yayınlama: 18.07.2024
1
A+
A-

İsrail’in Hamas ile bir ateşkes anlaşmasına varabileceğine dair artan iyimserlik, ülke piyasalarında toparlanmaya yol açıyor.

Yatırımcılar, Hamas ve İsrail’in neredeyse 10 aylık çatışmaların ardından ABD destekli bir ateşkes planını kabul etmeye daha yakın olduğuna inanıyor ve İsrail varlıklarına olan ilgiyi artırıyor.

İsrail’in para birimi şekel temmuz ayında %3,5’ten fazla yükseldi ve İsrail hisseleri şubat ayından bu yana ilk kez iyi performans gösterdi.

Şekel’in yükselişi, para birimini Haziran 2023’ten bu yana en güçlü seviyesine yaklaştırdı. Yerel tahviller bu ay %5,7 getiri sağladı. Kredi temerrüt riskleri de düştü.

Wells Fargo gelişen piyasalar döviz stratejisti Brendan McKenna, “Son dönemin güçlü performansı, bir ateşkes anlaşmasının mümkün olma ihtimalinin artmasından kaynaklanıyor. Bu da şimdilik İsrail’e yönelik pozitif bir yatırımcı algısı yaratıyor” dedi.

Advert

Fransız varlık yönetim şirketi Generali’nin gelişen piyasa stratejisti Guillaume Tresca, performansın arkasında “olumlu ateşkes görüşmeleri” olduğunu söyledi. Tresca, “Geri bildirimler daha önce olduğundan daha olumlu. Risk, Lübnan ile kuzey sınırında yaşanabilecek bir çatışmaydı. Bu olasılık azalıyor” dedi.

Çatışmalar kısa süre içinde sona erse bile İsrail’in ordusuna yıllarca daha fazla harcama yapması bekleniyor. Sadece savaşın ilk dokuz ayında 22 milyar doların üzerinde bir savaş faturası birikti.

İsrail Merkez Bankası Başkanı Amir Yaron, bu maliyetlerin borç yükünde artışa yol açabileceği uyarısında bulundu.

Yaron, bu ayın başlarında yaptığı açıklamada piyasaların “İsrail’in kontrolünü kaybetmediğini” görmek istediğini söyledi.

Tel Aviv merkezli EFG Wealth Management’ın CEO’su Joseph Wolf, bir ateşkesin piyasalarda pozitif bir etki yaratacağını ve olası kısa vadeli satışları dengeleyeceğini söyledi.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.