Advert
Advert

Almanya resesyonun kıyısında

Almanya resesyonun kıyısında
Advert
Yayınlama: 20.07.2024
1
A+
A-

Alman ekonomisinin zayıf yönleri, COVID-19 salgını, tedarik zinciri kesintileri ve Rusya-Ukrayna Savaşı tarafından ortaya çıkarılırken, yüksek enerji fiyatları, Çin’den gelen rekabet ve imalat sektöründeki kalıcı zayıflık ülkenin büyümesini baskılıyor.

Almanya, yabancı rekabetten etkilenirken, jeopolitik çekişmelere ve ABD’den gelen baskılara karşı savunmasız kalıyor. İş gücünün yaşlanması da ekonomiyi baskılaması bekleniyor.

Euro Bölgesi’ndeki yükselen enflasyon, Alman şirketlerinin yatırım yapma isteğini frenlerken, Çin ve Türkiye gibi birçok ülkenin Almanya’dan ithal ettiği malları üretmesi, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin resesyondan uzaklaşmasını zorlaştırıyor.

Yapısal sorunların ekonomiyi frenlediği Almanya’da, “Ucuz enerji ve ara malı ithal et, bunları işle ve yüksek kaliteye sahip mal olarak ‘Made in Germany’ algısıyla pahalı bir biçimde ihraç et” başlıklı iş modeli artık işe yaramıyor.

COVID-19 salgını, tedarik zinciri kesintileri ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi son dönemde yaşanan krizler, Alman ekonomisinin zayıf yönlerini ortaya çıkarırken, ülkenin jeopolitik sorunlar, iklim değişikliği, durgun ekonomi ve demografik zorluklarla mücadele etmesi gerekiyor. Almanya, kendi bürokrasisi altında da eziliyor.

Advert

Alman ekonomisi, teknik resesyondan kıl payı kurtulmuş olsa da, imalat sektöründeki zayıflık nedeniyle kırılganlığını koruyor.

Yüksek enflasyon ve artan faiz oranları, tüketici harcamalarını düşürerek ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Sanayi üretimi son 2,5 yılın en kötü daralmasını kaydetti.

Çin’in ithalatındaki gerileme, Almanya’nın ihracatını düşürdü. Çin’in ihracatta hedef pazar olmaktan ziyade rakip ülke haline gelmesi, Alman ihracatını baskılıyor.

Ekonomik göstergeler zayıfladı, İş Ortamı Güven Endeksi düştü ve ZEW Ekonomik Güven Endeksi 11 ay sonra ilk kez geriledi.

Inşaat ruhsatlarındaki düşüş, inşaat krizinin erken bitmediğini gösteriyor.

Almanya Merkez Bankası, toparlanmanın yavaş olacağını öngörüyor. Bundesbank, GSYH büyüme tahminini indirdi, istikrarlı bir işgücü piyasasına ve enflasyonun düşmesine dikkat çekti.

IMF, Alman ekonomisinin büyümesinin yavaş olacağını tahmin ediyor. Almanya, ekonomik büyümede diğer gelişmiş ülkelere ve Euro Bölgesi’nin diğer büyük ekonomilerine kıyasla geride kalıyor.

Alman hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için bir büyüme paketi hazırladı. Paket, rekabetçiliğin artırılması, bürokrasinin azaltılması ve yabancı vasıflı işçilerin çekilmesini içeriyor.

Almanya’da işsizlik ve iflaslar artıyor. İşsizlik oranı Mayıs 2021’den beri en yüksek seviyeye ulaştı. Enflasyon, zayıf talep ve artan maliyetler orta ve büyük ölçekli şirketlerin iflaslarına yol açtı.

Almanya’da bürokrasi önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Şirketlerin izin alması uzun zaman alıyor. Hükümetteki anlaşmazlıklar kararların alınmasını geciktiriyor.

Almanya’nın Çin’e bağımlılığı büyümesini zorlaştırıyor. Çin, Alman mallarına olan talebin düşmesi riskini taşıyor.

ABD, Almanya’ya Çinli Telekom şirketlerini kullanma konusunda baskı yapıyor. Alman hükümeti, Çin ile ticareti engelleyen sorunları çözmeye çalışıyor.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.