Advert
Advert

ABD askeri Irak’tan çekiliyor mu? Tarih verildi

ABD askeri Irak’tan çekiliyor mu? Tarih verildi
Advert
Yayınlama: 23.07.2024
1
A+
A-

Irak, 2025 Yılına Kadar ABD ve Müttefik Kuvvetlerinin Çekilmesini İstiyor

Irak, ABD liderliğindeki askeri koalisyona üye ülkelerden Eylül ayından itibaren geri çekilmeye başlamalarını ve misyonlarının Eylül 2025’te resmen sona ermesini istiyor. Iraklı ve ABD’li yetkililer, yeni müzakere edilen bir danışmanlık ve destek görevi kapsamında bazı ABD güçlerinin geride kalabileceğini ifade ediyor.

Irak’ın talebi, bu hafta Washington’da ABD yetkilileriyle yapılacak bir güvenlik zirvesinde ele alınacak. Koalisyonun geri çekilmesiyle ilgili resmi bir anlaşma veya takvim henüz yok.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mathew Miller, Irak ve ABD’nin bu hafta Washington’da bir araya geleceğini ve IŞİD’in oluşturduğu tehdide bağlı olarak ABD liderliğindeki koalisyonun misyonunu yeniden nasıl şekillendireceklerini belirleyeceklerini açıkladı.

Anlaşmanın şartları henüz kesinleşmedi, ancak Iraklı yetkililer birçok askerin ayrılmasını beklerken, ABD’li yetkililer yeni danışmanlık ve destek görevi kapsamında önemli sayıda askerin kalabileceğini belirtiyor.

Advert

ABD liderliğindeki güçler, Irak’ı işgal ettiği 2003’te eski lider Saddam Hüseyin’i devirmişti. 2011’de ülkeden ayrıldıktan sonra, 2014’te IŞİD ile savaşmak için uluslararası bir koalisyonun parçası olarak geri döndüler. ABD şu anda Irak’ta 2.500 asker bulunduruyor.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya el-Sudani, 10 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Irak’ın ABD liderliğindeki askeri güçlerin topraklarından hızlı ve düzenli bir şekilde çekilmesini istediğini, ancak bunun için bir tarih belirlenmediğini söyledi.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.