Advert
Advert

Vodafone’un “Dijitalleşme Yolunda Sabit Genişbant Politikaları” raporu yayımlandı

Vodafone’un “Dijitalleşme Yolunda Sabit Genişbant Politikaları” raporu yayımlandı
Advert
Yayınlama: 24.07.2024
5
A+
A-

Vodafone’un Fiber Altyapı Raporu: Yapısal Reformlar Şart

Vodafone’un fiber altyapı yatırımlarına ilişkin raporu, İstanbul’da düzenlenen “Dijitalleşme Yolunda Sabit Genişbant Politikaları Değerlendirme Toplantısı”nda paylaşıldı.

Raporda, Türkiye’deki gelişen dijital ekosistemin güçlendirilmesinde fiber altyapının hayati rolü vurgulandı. Türkiye’de fiber altyapının yaygınlaştırılması için ayrışma gibi yapısal reformların hayata geçirilmesi ve ayrışma ile eş zamanlı ortak bir altyapı şirketinin kurulmasının gerektiği belirtildi.

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, toplantıda rapor hakkında detaylı bilgi verdi. Aksoy, “Sabitte lisans uzatmanın da yapılacağı önümüzdeki birkaç yılın ülkemiz için kritik bir dönüm noktası teşkil ettiğini düşünüyoruz. Bu sürecin adil ve sektörel rekabeti destekleyecek şekilde yürütülmesi son derece mühim,” dedi.

Aksoy, Türkiye’nin Güney Kore ile aynı yoğunluğa ulaşması için fiber hattını 2 milyon kilometreye çıkarması ve bunun için de fiber hattını her yıl bir önceki yıla göre yüzde 17 artırması gerektiğini vurguladı.

Advert

Fiber Hatta Yüzde 17 Artış Gerekli

Aksoy, fiber altyapı meselesindeki sorunların giderilmesi için yenilikçi ve çözüm odaklı yapısal değişikliklere ihtiyaç olduğunu belirterek, “Bizim için yapısal ayrışmanın gerçekleşmesi, ayrışmayla eş zamanlı olarak ortak altyapı şirketinin kurulmasına giden yolun açılması, lisans uzatma sürecinin yapısal reformlar için fırsat olarak değerlendirilerek hakkaniyetli bir şekilde uzatmanın yapılması öncelikli konular arasında yer alıyor,” diye konuştu.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel de altyapı sahibi ve işletmecisinin ayrışmasının hem rekabeti geliştireceğine hem de verimliliği sağlayacağına inandıklarını ifade etti.

Süel, ayrışmanın uluslararası alanda yaygın olarak kabul görmüş bir model olduğunu belirterek, “Fiber altyapının yaygınlaşmasının, altyapı sahipliğinin yapısal ayrışmayla tamamen bağımsız bir şirket tarafından yönetilmesiyle mümkün olacağına inanıyoruz,” dedi.

Süel, tüm operatörlere açık ve eşit hizmet veren bir altyapı firmasının varlığının, altyapının en verimli şekilde kullanımını sağlayacağını ve perakende piyasada artan rekabetle yatırımın aboneliğe dönüşmesini hızlandıracağını vurguladı.

Hasan Süel’in Politika Önerileri

Hasan Süel, şirketin politika önerilerini şöyle sıraladı:

  • Türkiye’nin önündeki 15-20 yılda fiili bir tekel oluşmamasının yolu yapısal ayrışma ve ortak altyapı şirketidir.
  • Sabit altyapıda lisans uzatma süreci, uluslararası standartlarda yapılmalı ve eş zamanlı ayrışma süreci başlatılmalıdır.
  • Türkiye sabit genişbant pazarında rekabetin güçlendirilmesi için ortak fiber altyapı şirketleri eş zamanlı olarak hayata geçirilmelidir.
  • Sabit lisans uzatma ile mobil uzatma ve 5G ihalesi eşit şartlarda yapılmalıdır.
  • Sabit ve mobil lisans uzatmaları adil ve eşit şartlar gözetilerek yapılmalıdır.
  • 5G ihalesi için yatırımları teşvik eden makul bir ihale yapısı hedeflenmelidir.

Resim: Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.