Advert
Advert

ABD ve Rusya arasında Ankara’da casus takası

ABD ve Rusya arasında Ankara’da casus takası
Advert
Yayınlama: 01.08.2024
2
A+
A-

Türkiye, Rusya, ABD ve Avrupa Ülkeleri Arasında Kapsamlı Takas Operasyonu

Ankara’da, Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) koordinasyonuyla yürütülen bir takas operasyonunda, altı ülkenin cezaevlerinde bulunan 26 kişi karşılıklı olarak takas ediliyor.

Operasyon kapsamında, ABD’den 2, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya’dan 1’er uçak olmak üzere Türkiye’ye getirilen kişilerden 2’si çocuk, 10’u rehine olarak Rusya’ya, 13’ü Almanya’ya ve 3’ü ABD’ye nakledilecek.

MİT’ten yapılan açıklamada, “Teşkilatımız koordinesinde bugün bir takas operasyonu gerçekleşecektir. Son dönemin en geniş kapsamlı olan bu takas operasyonunda teşkilatımız büyük bir arabuluculuk rolü üstlenmiştir” denildi.

Dış basında, Rusya ve Belarus ile ABD, Almanya ve Slovenya arasında büyük ölçekli bir esir takası gerçekleştirileceğine dair haberler yer almıştı.

Advert

Takas edilen tutuklular arasında Wall Street Journal muhabiri Ivan Gershckovic ve eski ABD askeri Paul Whelan da bulunuyor. Geçen yıl vatana ihanet suçlamasıyla 25 yıl hapse mahkum olan Rus muhalif Vladimir Kara-Murza’nın da serbest bırakılacağı iddia ediliyor.

Bu takasın 2. Dünya Savaşı’nın ardından en geniş kapsamlı takas olduğu ifade ediliyor. Daha önce Ankara’da Rusya ve Ukrayna arasında da esir takası yapılmıştı. Ayrıca 2022’de ABD’li basketbolcu Brittney Griner ve Rus iş insanı Viktor Bout, ABD ve Rusya arasındaki esir takası kapsamında serbest kalmıştı.

Takas operasyonuyla ilgili ayrıntıların daha sonra paylaşılacağı belirtildi.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.