Advert
Advert

Bilim insanlarından İzmir’de büyük keşif: 2400 yıllık altın bulundu

Bilim insanlarından İzmir’de büyük keşif: 2400 yıllık altın bulundu
Advert
Yayınlama: 06.08.2024
1
A+
A-

Türkiye’de Bulunan 2400 Yıllık Altın Sikkeler Tarihe Işık Tutuyor

New York Times’a göre, bilim insanları Türkiye’de 2400 yıllık altın sikkeler keşfetti. Bu kalıntılar, Pers İmparatorluğu dönemindeki siyasi manzarayı aydınlatıyor.

Sikkeler, MÖ 5. yüzyılın sonlarında gömülmüş bir “Olpe” adı verilen küçük bir testinin içinde bulundu. Arkeologlar, sikkelerin bir binanın köşesine gömüldüğünü belirtiyor.

Bir askere ait olduğu düşünülen Olpe, askerin maaşına eşdeğer olan ve “darik” olarak bilinen çok sayıda altın sikke içeriyordu. Notion’da bulunan sikkeler üzerinde, diz çökmüş, tunik giyinmiş bir Pers kralının resmi var. Solda bir yay, sağda ise uzun bir mızrak tutuyor. Sikkelerin arka yüzü genellikle boş.

Michigan Üniversitesi’nden arkeolog Christopher Ratte, “Sikkeler eski bir binanın köşesine gömülmüştü. Aslında bir küp altın aramıyorduk” diyor.

Advert

Oxford Üniversitesi’nden arkeolog Andrew Meadows, keşfin önemine dikkat çekerek, “Bu bölgede böyle bir istif daha önce hiç bulunmadı. Bu yüzden bu keşif çok önemli. Bu istifin bağlamı, Akamenid altın sikkelerinin kronolojisini düzeltmemize yardımcı olacak” diyor.

Dr. Ratte, “Bu durum, Truva Savaşı öyküsünde hatırlandığı gibi en eski zamanlarda da geçerliydi. Suriyeli mülteci krizi de bunun günümüzde de geçerli olduğunu gösteriyor” ifadesini kullanıyor.

Kroisos, Lidya’nın ilk altın sikkelerini bastırdı. MÖ 546’da Persler İyonya’yı fethettiğinde bile Kroisos’un para sistemi varlığını sürdürdü. Persler daha sonra kendi sikkelerini üretti.

MÖ 5. yüzyılda Notion, Atina tarafından deniz üssü olarak kullanıldı. Atina ve Sparta arasındaki Peloponez Savaşı’nda Notion yakınlarında büyük bir deniz savaşı yapıldı. Dr. Ratte, bulunan altın yığınının bu savaşla bağlantılı olabileceğini düşünüyor.

Dr. Ratte, “Bu kadar büyük bir ganimetin geri alınmamış olması, büyük bir felaketin işareti. Kimse değerli altın sikkeleri geri alma niyeti olmadan gömmez” diyor.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.