Advert
Advert

Taksitli harcamada tarihi düşüş

Taksitli harcamada tarihi düşüş
Advert
Yayınlama: 06.08.2024
1
A+
A-

Türkiye’de Kredi Kartı Taksitinde Tarihi Düşüş

Türkiye ekonomisi yavaşlarken, kredi kartı taksitli harcamalar son üç ayda önemli bir düşüş yaşadı.

Merkez Bankası verilerine göre, kredi kartı taksitli borç bakiyesi Nisan ayında 787,8 milyar TL olurken, Temmuz ayında 678,8 milyar TL’ye geriledi. Bu, yaklaşık yüzde 14’lük bir düşüşe ve 109 milyar TL’lik bir kayba işaret ediyor.

Hem bireysel hem de ticari kredi kartlarında taksitli borç bakiyelerinde düşüşler gözlemlendi. Bireysel kredi kartlarında yüzde 13,7’lik bir düşüşle bakiye 599,9 milyar TL’den 517,8 milyar TL’ye geriledi. Ticari kredi kartlarında ise yüzde 12’lik bir düşüşle bakiye 187,9 milyar TL’den 161 milyar TL’ye düştü.

TCMB kayıtları, kredi kartı taksitli borç bakiyesinde bu kadar kısa sürede bu kadar keskin bir düşüşün daha önce hiç yaşanmadığını gösteriyor.

Advert

Yüksek Faizin Etkisi

Seçimlerden sonra kur ve faiz artışı beklentisiyle artan kredi kartı taksitli harcamalar, seçimlerin ardından düşüşe geçti. Seçimlerin ardından kurda artış görülmezken, kredi kartı faizleri yükseldi.

TCMB, seçimlerin hemen ardından kredi kartı işlemlerindeki maksimum faiz oranlarını artırdı. Aylık faiz oranı yüzde 3,66’dan yüzde 4,25’e, gecikme faizi ise yüzde 3,96’dan yüzde 4,55’e yükseltildi. Ayrıca Banka Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), son olarak Temmuz ayında hava yolları, seyahat acenteleri ve yurt dışı konaklama harcamalarında taksitlendirme seçeneğini kaldırdı.

Genel olarak kartlı harcama artış hızı da son aylarda yavaşladı. Haftalık kart harcamalarının yıllık artış oranı, Şubat ayında yüzde 135,5’ken Temmuz ayında yüzde 80,8’e geriledi.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.