Advert
Advert

ABD’li bankalardan Türkiye için faiz tahmini

ABD’li bankalardan Türkiye için faiz tahmini
Advert
Yayınlama: 21.08.2024
1
A+
A-

Türkiye’nin Para Politikasının Geleceğine İlişkin Finansal Kuruluş Tahminleri

Türkiye Merkez Bankası (TCMB), politika faizini %50’de sabit tutarken, Bank of America, Morgan Stanley ve Citigroup gibi finans kuruluşları Türkiye’deki para politikasının geleceğine ilişkin farklı tahminlerde bulundu.

TCMB, faizleri sabit tutarken, enflasyonda önemli bir bozulma olması halinde politika duruşunu sıkılaştıracağını belirtti. Merkez ayrıca enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı temkinli olduğunu ve hizmet enflasyonundaki sertliğe dikkat çekti.

Bazı ekonomistler ve piyasa oyuncuları yılın son çeyreğinde TCMB’den faiz indirimi beklerken, bazıları yılın geri kalanında indirimin olmayacağını savundu. Karar metni, faiz indiriminin zamanlaması hakkında ipucu içermiyordu.

BofA’nın Faiz Tahmini

Advert

Bank of America (BofA) Securities, ilk faiz indiriminin zamanlamasının önemli olduğunu, çünkü yeni indirimlere yol açacağını belirtti. Analizde, “Makroihtiyati önlemlerin kaldırılması, sıkı duruşu bozmadan kredi faiz oranlarını düşürebilir ve politika faizini indirmeden önce zaman kazandırır. Baz beklentimiz, TCMB’nin aralıkta faiz indirimine gitmesi. Ancak verilerin akışına göre bu, gelecek yılın ilk çeyreğine veya kasım ayına kayabilir.” ifadelerine yer verildi.

Morgan Stanley’in Sürpriz Tahmini

Morgan Stanley ise Türkiye’de faizlerin 2024’ün geri kalanında değişmeyeceğini tahmin etti. Banka ekonomisti Hande Küçük, Merkez Bankası’nın faiz kararına eşlik eden açıklamasının, Morgan Stanley’nin yılın geri kalanında faizlerin değiştirilmeyeceği yönündeki tahminini desteklediğini yazdı.

Küçük, politika yapıcıların politika faizini değiştirmemelerine ve ek araçlara ilişkin yeni bir sinyal vermemelerine rağmen “şahin bir sürpriz” yaptıklarını söyledi. Notta, TCMB’nin aylık enflasyon eğilimi sürdürülebilir bir şekilde %1,5’e gerilemeden önce gevşeme adımlarına başlamasının çok olası olmadığı ifade edildi.

Citi’nin TCMB Tahmini

Citigroup ekonomistleri, Türkiye’de enflasyonun bu yılın sonunda %45 civarında olacağını öngörürken, Merkez Bankası’nın kasım ayına kadar faiz indirimine gitmeyeceğini tahmin etti.

İlker Domaç’ın da aralarında bulunduğu ekonomistler, ekonomik faaliyetlerde beklenenden daha derin bir yavaşlamanın “erken bir gevşeme riskini artırdığını” söyledi.

Ekonomistlere göre, TCMB’nin büyük ölçüde döviz kuruna dayanan enflasyonla mücadele stratejisi, hizmet fiyatlarının döviz kuru disiplinine tepki vermemesi durumunda daha az etkili olabilir.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.