Advert
Advert

DSÖ acı durumu açıkladı: Bir bebek felç oldu

DSÖ acı durumu açıkladı: Bir bebek felç oldu
Advert
Yayınlama: 23.08.2024
1
A+
A-

Gazze’de 25 Yıl Sonra İlk Çocuk Felci Vakası

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail’in saldırıları sonucu Gazze’de 25 yıl aradan sonra ilk kez bir bebeğin çocuk felci nedeniyle felç geçirdiğini duyurdu.

DSÖ’nün açıklamasına göre, aşılanmamış 10 aylık bebekte görülen çocuk felci virüsü, son yıllarda ciddi salgınlara yol açtığı biliniyor. Filistin Sağlık Bakanlığı, 16 Ağustos’ta Gazze Şeridi’nde ilk çocuk felci vakasının tespit edildiğini belirtmişti. Bakan Macid Ebu Ramazan, “Gazze Şeridi’nde bir çocuk felci vakasının tespit edilmiş olması, henüz tespit edilmemiş yüzlerce vakanın bulunabileceği anlamına geliyor” demişti.

Ebu Ramazan, virüsle bulaşan her 200 vakadan birinin çocuk felciyle aynı semptomları gösterebileceğini söyledi. DSÖ de Gazze’de 25 yıl sonra çocuk felci vakasının görülmesinden endişe duyduğunu ve virüsün haziranda Gazze’nin atık suyundan toplanan örneklerle bağlantılı olduğunu doğruladı.

Aşı Kampanyası Başlıyor

Advert

Gazze Sağlık Bakanlığı, çocuk felcine yönelik aşı kampanyası kapsamında malzemelerin Gazze Şeridi’ne girişinin başladığını duyurdu. Çocuk felcine karşı aşı kampanyasının başarıya ulaşabilmesi için Gazze’de ateşkesin sağlanması gerektiği vurgulandı. Bakanlık açıklamasında, “Temiz su ve kişisel hijyen malzemelerinin eksikliği, yerinden edilmiş kişilerin sığındığı çadırların arasında kanalizasyon sularının geçiyor olması göz önüne alındığına sağlıklı bir ortam olmadan aşı kampanyası tek başına etkili olmayacaktır” ifadelerine yer verildi.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), ilk çocuk felci vakasının tespit edildiği Gazze Şeridi’ne bir an önce aşıların ulaştırılması ve aşılamanın etkili olabilmesi için 10 yaş altındaki tüm çocukların aşılanması gerektiği uyarısında bulundu. UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, “Çocuk felci virüsü Filistinli ve İsrailli çocuklar arasında ayrım yapmayacak. İnsani arayı geciktirmek virüsün çocuklar arasında yayılma riskini artıracak. Aşıları Gazze’ye getirip soğuk bir şekilde muhafaza etmek yeterli değil. Etkili olması için, 10 yaş altındaki her çocuğun bu aşıyı alması gerekir” uyarısında bulundu.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.