Advert
Advert

Bilimsel araştırma: Bir yıl uzun yaşamak için bunu yapın

Bilimsel araştırma: Bir yıl uzun yaşamak için bunu yapın
Advert
Yayınlama: 28.08.2024
3
A+
A-

Düzenli Egzersiz Yaşamı Uzatıyor

Düzenli egzersizin kalp hastalığı, felç, tip 2 diyabet ve kanser gibi büyük hastalıkların riskini azalttığı biliniyor.

Yeni bir araştırma, günde yalnızca 10 dakikalık bir yürüyüşün bile 60 yaş üstü kişilerin yaşam sürelerine bir yıla kadar katkıda bulunabileceğini ortaya koyuyor.

İngiltere’deki bir çalışma, erkeklerin egzersizden daha fazla fayda sağladığını gösterdi. Düzenli yürüyüş, kadınların yaşamlarına yaklaşık 11 ay eklerken, erkeklerin yaşamlarına 16 ay ekliyor.

Çalışma ayrıca yürüyüşün süresini ve yoğunluğunu artırarak daha uzun yıllar kazanılabileceğini gösteriyor.

Advert

Araştırma, günde 30 dakikalık bir yürüyüşün kadınlarda 16 ay, erkeklerde ise yaklaşık 2,5 yıl yaşam süresini uzattığını ortaya koyuyor.

Cinsiyet Farkının Nedeni Hala Bilinmiyor

Leicester Üniversitesi’ndeki araştırma çoğunluğu 60’lı yaşlarında olan 40.000’den fazla kadın ve 30.000’den fazla erkeğin verilerini inceledi.

Araştırmada, katılımcıların başlangıçta formda olmaları gerekmiyordu. Bulgular, faydaların daha önce hareketsiz olan kişilerde de görülmeye devam ettiğini ortaya koyuyor.

Çalışmayı yöneten fizyolog Tom Yates, "Cinsiyet farkının nedenini henüz bilmiyoruz ve bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var" dedi.

Araştırmanın önemi, egzersizin faydaları üzerinde daha net bir etki sağlaması ve bu bilginin daha önce mevcut olmaması.

Yates, "Çalışma, özellikle orta düzeyde egzersiz yapan kişilerin egzersiz miktarını artırarak fayda sağlayabileceğini gösteriyor" diye ekledi.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.