Advert
Advert

Uzmanlar öneriyor: Demans riskini azalttığı ortaya çıktı

Uzmanlar öneriyor: Demans riskini azalttığı ortaya çıktı
Advert
Yayınlama: 29.08.2024
0
A+
A-

Tip 2 Diyabet Hastalarında Demans Riski

Tip 2 diyabet hastalarında demans geliştirme riski, diyabetin süresi ve şiddetiyle doğru orantılı olarak artmaktadır.

SGLT-2 İnhibitörlerinin Rolü

Araştırmacılar, diyabet tedavisinde kullanılan SGLT-2 inhibitörlerinin, kullanan kişilerde demans riskini yarı yarıya azalttığını bulmuşlardır.

Sonuçların Önemi

Advert

Bu bulgular, mevcut ilaçların yeniden kullanılmasının diğer hastalık risklerini azaltma potansiyeline işaret etmektedir.

Araştırma Metodolojisi

Çalışmada, 40-69 yaşları arasındaki 110.885 tip 2 diyabet hastasından alınan veriler incelenmiştir. Hastalar, SGLT-2 inhibitörleri veya DPP-4 inhibitörleri kullanmışlardır.

Demans Oranlarında Farklılıklar

İki yıllık takip süresinde, 1.172 hastaya yeni bir demans tanısı konmuştur. SGLT-2 inhibitörleri kullanan hastalarda demans oranlarının, diğer ilaçlara kıyasla %35 daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Vasküler demans hastalarında bu fark %52, Alzheimer hastalarında ise %39 olarak tespit edilmiştir.

Riskin Azalmasına Katkıda Bulunan Faktörler

Araştırmacılar, riskin azalmasının, ilaç kullanım süresinin uzamasıyla ilişkili olabileceğini ve beyindeki iltihaplanmayı azaltma, serebrovasküler olay riskini düşürme veya beyindeki glikoz metabolizmasını düzenleme gibi mekanizmalarla açıklanabileceğini öne sürmektedir.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.