Advert
Advert

2. Dünya Savaşı’ndan beri ilk: Ülkemiz buna alışamaz

2. Dünya Savaşı’ndan beri ilk: Ülkemiz buna alışamaz
Advert
Yayınlama: 02.09.2024
0
A+
A-

Almanya Seçim Sonuçları: AfD’nin Yükselişi Endişe Verici

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, aşırı sağ AfD’nin büyük kazanımlar elde ettiği ve koalisyonunun kaybettiği iki bölgesel seçimin sonuçlarını “acı” olarak nitelendirdi. Scholz, ana akım partileri “aşırı sağcılar” olmadan hükümet kurmaya çağırdı.

AfD, Thüringen’deki seçimlerde Almanya’da İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana eyalet meclisi seçimini kazanan ilk aşırı sağ parti oldu. Saksonya’daki seçimlerde de ikinci sırada yer aldı.

Diğer partiler çoğunluk sağlamak için AfD ile işbirliği yapmayı reddediyor. Ancak AfD, her iki eyalette de yargıçların veya üst düzey güvenlik yetkililerinin atanması gibi üçte iki çoğunluk gerektiren kararları engelleyecek güce sahip.

Scholz, “Saksonya ve Thüringen’de AfD’nin sonuçları endişe verici” dedi. SPD iki eyalet parlamentosunda da yüzde 5’lik barajı rahatça aştı. Ancak Yeşiller ve Hür Demokratlar Thüringen parlamentosuna giremedi.

Advert

Scholz, “Pazar günkü seçim sonuçları bizim için de acı” dedi. “AfD Almanya’ya zarar veriyor. Ekonomiyi zayıflatıyor, toplumu bölüyor ve ülkemizin itibarını zedeliyor.”

Eyalet seçimlerinden bir yıl sonra genel seçimlere gidilecek. Sonuçlar, Scholz’un bölünmüş koalisyonunu cezalandırdı ve iç çatışmaları şiddetlendirebilir.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.