Advert
Advert

Kremlin de duyurdu: Türkiye, BRICS’e üyelik başvurusu yaptı

Kremlin de duyurdu: Türkiye, BRICS’e üyelik başvurusu yaptı
Advert
Yayınlama: 04.09.2024
1
A+
A-

Türkiye, BRICS’e Üyelik İçin Başvurdu

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Türkiye’nin BRICS’e tam üyelik için başvurduğunu açıkladı. Uşakov, Türkiye’nin talebinin BRICS ülkeleri tarafından değerlendirileceğini belirtti.

Türkiye, BRICS’teki İlk NATO Ülkesi Olabilir

Türkiye’nin BRICS’e kabul edilmesiyle, Türkiye bu gruptaki ilk NATO ülkesi olacak. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS, Batı’nın ekonomik işbirliğine alternatif olarak ortaya çıkan bir organizasyon.

BRICS Hakkında

Advert

BRICS, gelişmekte olan beş büyük ülkenin (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) baş harflerinden oluşan bir ekonomik işbirliği grubudur. 2006 yılında kurulan gruba, 2010’da Güney Afrika katılmıştır. 2023 BRICS Zirvesi’nde üye ülkelerin liderleri genişleme kararı almış ve Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri 1 Ocak 2024’te BRICS’e katılmıştır.

BRICS ülkeleri, dünya nüfusunun yaklaşık %45’ini kapsamaktadır. Grup, üye ülkeler arasında hem ekonomik hem de kültürel işbirliğini amaçlamaktadır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2018 yılında Güney Afrika’da düzenlenen 10. BRICS Zirvesi’ne “İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı” sıfatıyla özel olarak katılmıştı.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.