Advert
Advert

Bitmeyen krizde Macron’dan başbakan hamlesi

Bitmeyen krizde Macron’dan başbakan hamlesi
Advert
Yayınlama: 05.09.2024
0
A+
A-

Macron, Michel Barnier’yi Başbakan Olarak Atadı

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, erken parlamento seçimlerinin ikinci turundan iki ay sonra, Avrupa Birliği’nin eski Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier’yi Fransa’nın yeni başbakanı olarak atadı.

Elysée Sarayı’nın açıklamasına göre Macron, Barnier’ye “ülkenin ve Fransızların hizmetinde birleştirici bir hükümet kurma” görevini verdi.

Atama, tüm siyasi grupların bir aday göstermesi için haftalardır süren baskıların ardından geldi.

Barnier, Avrupa Komisyonu’nda iki kez Fransa’yı temsil etti ve 2016-2021 yılları arasında AB’nin Brexit Başmüzakerecisi olarak görev yaptı.

Barnier’nin, Ulusal Meclis’teki bir güvensizlik oylamasından sağ çıkması gerekecek.

Advert

Meclis şu anda neredeyse eşit üç bloğa bölünmüş durumda: Yeni Halk Cephesi (NFP), Macron’un Ensemble ittifakı ve Ulusal Birlik (RN). Hiçbir parti diğerleriyle koalisyon kurmak istemiyor ve hiçbir blok tek başına çoğunluk sağlayamıyor.

Bu nedenle Macron, kendisine “mümkün olan en geniş ve en istikrarlı çoğunluğu” toplayabilecek bir başbakan bulma görevini vermişti.

Başbakanlık görevi için son günlerde Cumhurbaşkanı François Hollande’ın eski Sosyalist Başbakanı Bernard Cazeneuve de dahil olmak üzere isimler gündeme geldi. Ancak Cazeneuve, Macron’un emeklilik reformunu yürürlükten kaldırmak istediğini belirtmişti.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.