Advert
Advert

Starliner, Dünya’ya boş döndü: Astronotlar uzayda mahsur kaldı

Starliner, Dünya’ya boş döndü: Astronotlar uzayda mahsur kaldı
Advert
Yayınlama: 08.09.2024
1
A+
A-

Starliner’ın Mürettebatsız Dönüşü NASA’ya Rahatlatıcı Geldi

Boeing’in Starliner uzay aracı, NASA’nın aşırı riskli bulması nedeniyle Dünya’ya, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) giden astronotlar olmadan döndü.

Starliner, yıllardır yaşanan gecikmelerin ardından haziran ayında yedi günlük bir test görevi için uzaya fırlatıldı. Bu görev, aracın yörüngedeki laboratuvarı ziyaret etmek üzere onay alması için son şanstı.

Ancak Starliner’ın ISS’ye giderken itici arızaları ve helyum sızıntıları yaşaması planları bozdu. NASA, Butch Wilmore ve Suni Williams’ın rakip SpaceX’in Crew Dragon aracıyla Dünya’ya dönmesinin daha güvenli olacağına karar verdi.

Astronotlar Wilmore ve Williams, Dünya’ya dönüş için 2025 yılına kadar beklemek zorunda kalacak.

Advert

Boeing kapsülü, New Mexico’daki White Sands Uzay Limanı’na paraşüt ve hava yastıklarıyla yavaşlatılarak yumuşak bir iniş gerçekleştirdi. İniş, kapsülün ISS’ten ayrılmasının yaklaşık altı saat sonrasında tamamlandı.

NASA, uçuş sonrası düzenlediği basın toplantısında Boeing’i övdü ancak Boeing temsilcileri basın toplantısına katılmadı.

NASA Ticari Mürettebat Programı Yöneticisi Steve Stich, “Tam isabet bir iniş oldu. Özellikle giriş neredeyse kusursuzdu” dedi. Ancak Stich, yeni bir iticinin arızalanması ve yönlendirme sisteminin geçici olarak kaybedilmesi gibi yeni sorunların ortaya çıktığını kabul etti. Starliner’ın gelecek yıl ağustos ayındaki bir sonraki uçuşunda mürettebat olup olmayacağı konusunda konuşmanın henüz erken olduğunu söyledi.

Boeing’in Uzaydaki İtibarı Sarsılıyor

Mürettebat olmasa dahi Boeing’in Starliner aracı için riskler yüksekti. Ticari jetleriyle ilgili güvenlik endişelerinden dolayı itibarı sarsılan Boeing’in mürettebatlı uzay görevlerine yönelik uzun vadeli beklentileri tehlikede.

Starliner, ISS’e yanaştıktan kısa bir süre sonra istasyondan hızla uzaklaştı. Bu, mürettebat manuel kontrolü ele almak için gemide olsaydı gereksiz olacak bir manevraydı.

Görev ekipleri daha sonra kapsülü yeniden giriş yoluna yönlendiren kritik “deorbit burn” için iticilerin kapsamlı kontrollerini gerçekleştirdi.

Starliner’ın inişi yaygın bir beklenti olsa da Boeing’in programı geride kaldı. 2019 ve 2022’deki önceki iki mürettebatsız testte de sorunlar yaşayan Starliner, ISS’nin hizmet dışı kalmasına yaklaşırken değerini kanıtlamak için daha az zamana sahip.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.