Advert
Advert

Türkiye konut fiyat artışında zirvede

Türkiye konut fiyat artışında zirvede
Advert
Yayınlama: 09.09.2024
1
A+
A-

Uluslararası Konut Piyasasında Türkiye En Çok Düşüş Kaydeden Üçüncü Ülke Oldu

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), Türkiye’nin de üyesi olduğu bir kuruluş, 2024’ün ilk çeyreğine ilişkin konut fiyat istatistiklerini açıkladı.

Verilere göre, küresel konut fiyatları bu yılın ilk çeyreğinde reel olarak %1 düşerken, nominal olarak %2,9 arttı. Reel konut fiyatları, gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde %1,6 düşüşle gerilemeye devam ederken, gelişmiş ekonomilerdeki gerileme yıllık %0,3 düşüşle durma noktasına geldi.

Türkiye En Çok Düşüş Kaydeden 3. Ülke

BIS verilerine göre, 2024’ün ilk çeyreğinde reel konut fiyatlarının en çok düştüğü ülkeler sırasıyla Lüksemburg, Hong Kong ve Türkiye oldu.

Advert

İlk çeyrekte reel konut fiyatlarının en çok düştüğü ülke %13,7 ile Lüksemburg olurken, onu %13,2 düşüşle Hong Kong takip etti. Türkiye’de ise reel konut fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak %8,9 düştü. Böylece Türkiye reel konut fiyatlarının en çok düştüğü üçüncü ülke oldu.

Öte yandan, ilk çeyrekte konut fiyatlarının reel olarak en çok artış gösterdiği ülkeler %15,6 ile Birleşik Arap Emirlikleri, %14,6 artışla Polonya, %12,2 artışla Bulgaristan oldu.

COVID-19’dan Bu Yana En Çok Türkiye’de Arttı

Küresel reel konut fiyatları yaşanan düşüşe rağmen hâlâ COVID-19 öncesindeki seviyelerin %5 üzerinde seyrediyor.

COVID-19’dan bu yana dünyada konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke Türkiye oldu. 2019’un 4. çeyreğiyle karşılaştırıldığında, reel konut fiyatları Türkiye’de yaklaşık %120, ABD’de %21, Japonya ve Avustralya’da yaklaşık %15 ve Meksika’da %13 arttı.

Daha uzun vadeli bir perspektiften bakıldığında da G20 ekonomileri arasında reel konut fiyatlarının en çok arttığı ülke Türkiye oldu. 2010’dan bu yana reel konut fiyatları Türkiye’de iki kattan fazla artarken, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan’da %50’den fazla yükseldi.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.