Advert
Advert

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni düzenleme: İş yeri ya da konut fark etmiyor

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni düzenleme: İş yeri ya da konut fark etmiyor
Advert
Yayınlama: 11.09.2024
0
A+
A-

Elden Kira Ödemesinin Yasaklanması

Kira ödemelerini elden yapanlara her bir tespit için kira bedelinin %10’u kadar ceza kesilecek. İş yeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin tahsilat ve ödemeler, bankalar veya PTT aracılığıyla yapılacak.

Kiracı Bildirimiyle Ceza Muafiyeti

Kiracı, ödemenin elden yapıldığını ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirirse, kendisine ceza kesilmeyecek. Ancak bildirimde bulunulmazsa, ceza %10 olarak mal sahibine kesilecek.

Kira Ödemelerinin Bankalar veya PTT ile Yapılması Zorunluluğu

Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ve mükellefiyeti olmayanlar, iş yeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin tahsilat ve ödemeleri bankalar veya PTT aracılığıyla yapmakla yükümlüdür.

Kısa Süreli Konut Kiralamaları da Kapsamda

Haftalık, günlük veya benzeri kısa süreli konut kiralamaları da banka veya PTT aracılığıyla ödenmesi gereken işlemler kapsamına alınmıştır.

Kiracıya da Ceza Uygulanması

Yürürlükteki düzenlemede iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem kiralayana ceza kesilirken, konut kiralamalarında sadece kiracıya ceza uygulanmıyordu. Ancak yeni düzenlemeyle kiracıya da ceza kesilebilecek.

Advert

Özel Usulsüzlük Cezası Oranı

Kira ödemelerini banka veya PTT aracılığıyla yapmayanlara her bir tespit için kira tutarının %10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Kesilecek ceza tutarı 5.000 TL’nin altında olamaz.

Cezanın Üst Sınırı Yükseltilmesi

Bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezası üst sınırı 8 milyon 700 bin TL’den 20 milyon TL’ye çıkarılmıştır.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.