Advert
Advert

Cari denge temmuzda fazla verdi

Cari denge temmuzda fazla verdi
Advert
Yayınlama: 12.09.2024
1
A+
A-

Türkiye’nin Cari Dengesi Temmuz 2024’te Fazla Kaydetti

Türkiye Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı Temmuz ayı ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Verilere göre, Türkiye cari işlemler hesabında 566 milyon dolar fazla kaydetti. Böylece Türkiye’de bu yılın en yüksek cari fazla gerçekleşmiş oldu.

Cari denge, altın ve enerji hariç tutulduğunda ise 4 milyar 879 milyon dolar fazla verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise 5 milyar 102 milyon dolara ulaştı. Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 6 milyar 873 milyon dolar oldu. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 5 milyar 601 milyon dolara yükseldi.

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 670 milyon dolara ulaştı. Portföy yatırımları ise 3 milyar 726 milyon dolarlık net giriş kaydetti. Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 21 milyon dolar net satış, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında ise 2 milyar 479 milyon dolar net alış yaptığı görüldü.

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak bankalar 666 milyon dolar, genel hükümet 1 milyar 750 milyon dolar, diğer sektörler ise 1 milyar 474 milyon dolar net borçlanma gerçekleştirdi. Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 326 milyon dolar, Türk lirası cinsinden 934 milyon dolar net artış kaydetti.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak bankalar 1 milyar 693 milyon dolar net kullanım, genel hükümet 58 milyon dolar net geri ödeme, diğer sektörler ise 82 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi. Resmi rezervlerde bu ay 5 milyar 366 milyon dolar net artış oldu.

Advert

Ödemeler Dengesi Nedir?

Ödemeler dengesi, bir ekonomide yerleşik kişilerin yurt dışında yerleşik kişilerle belli bir dönem içinde yaptıkları ekonomik işlemlerin sistematik kayıtlarıyla elde edilen bir istatistik raporudur.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.