Advert
Advert

Türünün ilk örneği oldu: Düşünce gücüyle hareket eden biyonik el milyonlarca insana umut sağlayacak

Türünün ilk örneği oldu: Düşünce gücüyle hareket eden biyonik el milyonlarca insana umut sağlayacak
Advert
Yayınlama: 13.09.2024
0
A+
A-

Türünün İlk Örneği: Mıknatıslar ile Kontrol Edilen Biyonik El

Türünün ilk örneği olan bu devrim niteliğindeki biyonik el, ön kola yerleştirilen küçük mıknatıslar sayesinde ampute kişilerin beyin sinyallerine hassas bir şekilde yanıt veriyor, böylece protezlerindeki hareketleri tam olarak kontrol etmelerini sağlıyor.

İtalya merkezli BioRobotics Enstitüsü’nden araştırmacılar, dirsekten kesilen kola yerleştirilen altı mıknatıstan gelen sinyalleri, nitelikli hareketler üretmek için yorumlayan yenilikçi bir robotik el geliştirdiler.

Kişisel Hikaye: Daniel’in Deneyimi

Protezi altı hafta boyunca kullanan 34 yaşındaki Daniel, biyonik eli "kendi elini hareket ettirmek gibi" olarak nitelendiren son derece olumlu sonuçlar elde etti.

Yöntem, daha önce kopmuş elin kontrolüne yardımcı olan ön koldaki kaslara birkaç milimetrelik mıknatıslar yerleştirilerek uygulanıyor.

Daha önce ampute edilen Daniel, bu kasları hareket ettirerek manyetik sinyalleri özel bir bilgisayar programına gönderebiliyor. Bu program daha sonra sinyalleri robotik elin hassas hareketlerine dönüştürüyor ve böylece Daniel’in etten kemikten bir canlınınkine benzer ince hareketler yapmasına olanak tanıyor.

Advert

Enstitü’den Profesör Christian Cipriani, "Ön kolda 20 kas var ve bunların çoğu el hareketlerini kontrol ediyor. Elini kaybeden birçok kişi, sanki eli hala yerindeymiş gibi hissetmeye devam ediyor ve kalan kaslar beyinden gelen komutlara yanıt olarak hareket ediyor," diyor.

Çalışmanın Sonuçları: Mükemmel Başarı

2022 yılında sol elini kaybeden Daniel, elinin varlığını hala hissettiği için çalışmaya gönüllü olarak seçildi. Kolundaki kalan kaslar beyin sinyallerine yanıt vermeye devam ediyordu.

2023 yılının Nisan ayında, koluna altı mıknatıs takılması için ameliyat oldu. Cerrah ekibi her biri için mıknatısın tepki vermesini istedikleri belirli kası bulup yalıttı ve ardından bu deseni bilgisayar programıyla haritaladı.

Deneyin sonuçları son derece başarılı oldu. Daniel, farklı şekillerdeki nesneleri kaldırıp hareket ettirebiliyor, kavanoz açmak, tornavida kullanmak, bıçakla kesmek ve fermuarı kapatmak gibi günlük eylemleri yapabiliyordu.

Kırılgan nesneleri kavraması gerektiğinde parmak uçlarını kullanıp gücü kontrol edebiliyordu. Daniel, "Bu sistem bana kaybettiğim hisleri ve duyguları yeniden kazandırdı: Sanki kendi elimi hareket ettiriyormuşum gibi hissediyorum," diye ifade ediyor.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.