Advert
Advert

26 yıl sonra ilk: Filleri kesip yiyecekler

26 yıl sonra ilk: Filleri kesip yiyecekler
Advert
Yayınlama: 15.09.2024
1
A+
A-

Fil İtlafı Zimbabve’de Gıda Kıtlığına Çözüm Olarak Görülüyor

Şiddetli kuraklıkla boğuşan Zimbabve, yiyecek sıkıntısı endişeleriyle tartışmalı bir uygulamanın geri döndüğüne şahit oluyor. Afrika ülkesi, 1988’den bu yana ilk kez 200 filin yenmek üzere itlaf edilmesine izin verdi.

Zimbabve Çevre Bakanı, parlamentodaki konuşmasında Güney Afrika ülkesinin “ihtiyacından fazla file” sahip olduğunu belirtti. Yerel haberlere göre avcılara 200 hayvanı öldürme emri verildi.

Parklar ve Vahşi Yaşam Kurumu Başkanı, fil avlarının ülkenin en büyük av rezervine ev sahipliği yapan Hwange gibi “insanlarla çatışmaların yaşandığı” bölgelerde gerçekleştirileceğini söyledi.

Yetkililer, komşu Namibya’nın insan tüketimi için filleri itlaf etme deneyimlerine atıfta bulunarak, eti kurutmayı, paketlemeyi ve gıda yetersizliği olan topluluklara ulaştırmayı planlıyor.

Advert

Dünya Gıda Programı, Zimbabve’nin son 40 yılın en kötü kuraklığını yaşadığını bildirdi. Bu durum birçok bölgede mahsullerin kurumasına ve hasadın yetersizliğine yol açarak yiyecek sıkıntısına neden oldu.

Bazı uzmanlar ve hayvan hakları aktivistleri ise fil itlafının ülkenin imajını zedeleyebileceğine ve turistleri Zimbabve’yi ziyaret etmekten caydırabileceğine inanıyor.

Botsvana’dan sonra dünyanın en büyük ikinci fil nüfusuna sahip olan Zimbabve, yaklaşık 100.000 filin evidir.

Dünya Doğal Yaşam Fonu, 20. yüzyılın başlarında üç ila beş milyon olan fil nüfusunun kıtada sadece 415.000 civarında kaldığını tahmin ediyor. Asya ve Afrika filleri, Güney Afrika, Botsvana, Namibya ve Zimbabve’deki popülasyonlar haricinde, tehlike altında olarak kabul ediliyor.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.