Advert
Advert

Ozan Bingöl’den Şimşek’e çağrı: Enflasyonla mücadele etmek istiyorsanız…

Ozan Bingöl’den Şimşek’e çağrı: Enflasyonla mücadele etmek istiyorsanız…
Advert
Yayınlama: 16.09.2024
0
A+
A-

Başlık: Asgari Ücret Vergiyle Dengelenmeli

Metin:

Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e seslenerek, şunu söyledi: “Asgari ücreti ne kadar artırıyorsa, vergiyi de aynı oranda artırsın. Yoksa yurttaşlar fakirleşmeye mahkum olacak.”

Bingöl, bir televizyon programında, IMF ve Fitch gibi uluslararası kuruluşların asgari ücretlere ılımlı artış çağrılarını eleştirdi. Asıl enflasyon tetikleyicilerinin otomatik ÖTV artışları, enerji zamları ve altyapı projelerindeki zamlar olduğunu belirtti. Düşük asgari ücret artışı, vatandaşların yoksullaşmasına neden olacağını ifade etti.

“Bir ülkenin vergi sistemi, hukuki gelişmişliğini gösteren önemli bir göstergedir” diyen Bingöl, “Mutfak tüplerinden ve doğalgazdan ÖTV alırken yatlardan ve elmastan almamak bir tezat yaratıyor” ifadelerini kullandı.

Advert

Bingöl, Fitch’in ılımlı asgari ücret artışı çağrısını şu şekilde eleştirdi: “Altı ayda bir alkol, tütün ve akaryakıt ÖTV’leri otomatik olarak artıyor. Doğal gaza yapılan zamlar da enflasyonu etkilemiyormuş gibi davranılıyor, sanki enflasyonu yalnızca asgari ücretliler yükseltiyormuş gibi.”

Mali disiplin politikalarının zamanında uygulanmamasının sonuçlarını alt gelir gruplarının ve düşük ücretlilerin çektiğini vurgulayan Bingöl, şunları söyledi: “Bütçede manevra alanı kalmadı. Şimşek gerçekten enflasyonla mücadele etmek istiyorsa, vergi, harç ve cezalarda öngörülen %44’lük yeniden değerlemeyi asgari ücret artışıyla aynı oranda tutmalı. Aksi takdirde, yurttaşlar yoksullaşmaya devam edecek.”

Bingöl, Şimşek’e şu çağrıda bulundu: “Eğer gerçekten samimiysen, asgari ücreti ne kadar artırıyorsan, vergiyi de aynı oranda artır. Emekli maaşlarını artırıyorsan, vergiyi de o oranda artır. Yoksa bu yurttaşlar daha da fakirleşecek.”

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.