Advert
Advert

50 yıllık gizem çözüldü: Yeni kan grubu keşfedildi

50 yıllık gizem çözüldü: Yeni kan grubu keşfedildi
Advert
Yayınlama: 16.09.2024
0
A+
A-

Kan Gruplarına Yeni Bir Sistem Eklemek

Bristol Üniversitesi ve NHS Blood and Transplant araştırmacıları, kan grubu araştırmalarında önemli bir keşif yaptılar. 1972’de bulunan ancak genetik geçmişi bilinmeyen AnWj antijeni, MAL adı verilen yeni bir kan grubu sisteminin tanımlanmasıyla anlaşıldı. Bu buluş, nadir görülen AnWj negatif kan grubuna sahip hastaların tanımlanmasını ve tedavi edilmesini kolaylaştıracaktır.

47. Kan Grubu Sistemi

Bu yeni keşif, AnWj antijeninin MAL’e ait olduğunu ortaya koydu, bu da şu ana kadar tanımlanan 47. kan grubu sistemi haline getiriyor. Çoğu insan AnWj pozitiftir, ancak nadir bazı kişilerde bu antijen yoktur ve bu da onları kan nakillerinde risk altına sokar. AnWj negatif olan kişiler yanlış kan nakli alırlarsa ciddi reaksiyonlar yaşayabilirler.

Genetik Temel

Advert

Araştırmacılar, AnWj’nin Mal proteini tarafından taşındığını ve bu proteinin eksikliğinin kişilerde AnWj negatif fenotipine neden olduğunu buldular. Çalışma, bu nadir fenotipe sahip genetik vakaları inceledi ve kalıtsal AnWj negatif kişilerin belirlenmesini sağladı.

NHS Blood and Transplant’ta kıdemli araştırmacı Louise Tilley, “AnWj’nin genetik geçmişi onlarca yıldır bir gizemdi ve çözümü uzun bir işbirliğinin sonucudur” diyor. “Bu keşif, nadir kan grubu hastaları için gerçek bir gelişme.”

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.