Advert
Advert

Bakanlıktan ‘İsrail ile 3. ülkeler üzerinden ticaret’ iddialarına yanıt

Bakanlıktan ‘İsrail ile 3. ülkeler üzerinden ticaret’ iddialarına yanıt
Advert
Yayınlama: 18.09.2024
0
A+
A-

Türkiye, İsrail Ticaretini Durdurduğunu Tekrar Vurguladı

Ticaret Bakanlığı, İsrail ile ticaretin üçüncü ülkeler üzerinden sürdürüldüğü iddialarına ilişkin açıklık getirdi. Bakanlığın açıklamasına göre, Türkiye 2 Mayıs 2023’ten itibaren İsrail ile tüm ürünleri kapsayan ihracat ve ithalat işlemlerini durdurdu.

Gümrük Sistemi Kapalı

Açıklamada, 2 Mayıs tarihinden sonra Türkiye’den İsrail’e hiçbir ihracatın ve İsrail’den Türkiye’ye hiçbir ithalatın yapılmadığı belirtildi. Ayrıca İsrail için gümrük sisteminin kapalı olduğu vurgulandı.

Filistin’e Yönelik Ticarete İlişkin Bilgilendirme

Advert

Ticaret Bakanlığı, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı’nın onayladığı ve Filistin topraklarındaki ihtiyaçlara yönelik sevkiyatların söz konusu bakanlığın kontrolünde ve Filistin varışlı olarak gerçekleştirildiğini açıkladı. Bu malların münhasıran Filistin tarafından kullanıldığı ve bu durumun Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı tarafından da defalarca teyit edildiği belirtildi.

Türkiye’nin Filistin Duruşu

Bakanlık açıklamasında, Türkiye’nin Filistin davasındaki pozisyonunun, özellikle İsrail ile ticareti kesmiş olmasının, tüm dünya tarafından bilindiği ve takdir edildiği vurgulandı. Türkiye’nin Filistin’e desteğinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve halkın çabalarıyla sürdürüldüğü belirtildi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın da 16 Ağustos’ta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki özel oturumda Türkiye’nin desteğine teşekkür ettiği hatırlatıldı.

Yanlış Haberlere İlişkin Uyarı

Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin İsrail ile ticaretin üçüncü ülkeler üzerinden sürdürdüğü yönündeki haberlerin yalan olduğunu belirtti. Bu haberlerin Türkiye’nin ekonomik gelişimine zarar vermeyi amaçladığı ifade edildi. Türkiye, İsrail kalıcı bir ateşkes ilan edene, Gazze’ye insani yardım akışına izin verene ve imar faaliyetlerine başlayana kadar İsrail ile ticaretini durdurma önlemlerini uygulayacağını açıkladı. Türkiye’nin Filistin halkına desteğinin İsrail yanlısı propagandalara izin verilmeden sürdürüleceği vurgulandı.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.