Advert
Advert

‘La Nina’ zayıf kalsa da kar getirebilir! Kış için tahminler…

‘La Nina’ zayıf kalsa da kar getirebilir! Kış için tahminler…
Advert
Yayınlama: 19.09.2024
0
A+
A-

Başlık: 2024, En Sıcak Yazı Yaşıyor

Dünya, Copernicus İklim Değişikliği Servisi verilerine göre, geçen ağustos ayı küresel ortalama sıcaklıklarla 16,82 dereceyle 1991-2020 referans ortalamasının 0,71 derece üzerine çıkarak en sıcak ağustos ayını yaşadı.

Haziran-Ağustos 2024’te ölçülen sıcaklık değeri, uzun yıllar ortalamasını 0,69 derece, geçen yılın haziran-ağustos ortalamasını 0,66 derece geçerek dünyayı en sıcak yaz mevsimine taşıdı.

Anormal Deniz Suyu Sıcaklıkları

2024 Ağustos’unda küresel ortalama deniz yüzey suyu sıcaklığı 20,91 derece ölçülerek en sıcak ikinci ağustos oldu. Deniz suyu sıcaklıkları geçen yılın aynı ayına göre sadece 0,07 derece daha düşük kaldı. Sadece ekvatoral Pasifik’te sıcaklık düşüşü gözlemlenirken, diğer bölgelerde anormal yüksek değerler kaydedildi.

Advert

Türkiye’deki deniz suyu sıcaklıkları da küresel ortalamayla benzer şekilde seyretti.

Türkiye’nin Deniz Suyu Sıcaklıkları Rekor Kırıyor

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün ölçümlerine göre, Akdeniz’de deniz suyu sıcaklığı ortalaması bu yaz 28 dereceye ulaştı. Enstitünün 1984 yılından bu yana tuttuğu kayıtlara göre Akdeniz’de uzun yıllar sıcaklık ortalaması 27 derece idi.

Ege Denizi’nde Bodrum’da uzun yıllar ortalaması 24 derece olan sıcaklıklar 26 dereceye, İzmir’de ortalaması 23 derece olan değerler 25 derecenin üzerine çıktı.

Ortalaması 24 derece olan Marmara Denizi’nde sıcaklık ortalaması yaz mevsiminde 26-27 dereceye, ortalaması 25 derece olan Karadeniz’de ise 27 dereceye ulaştı.

Rekorlar Kırıldı

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, yılın başından bu yana kırılan sıcaklık rekorları ve gelecek aylara dair tahminleri değerlendirdi. Yaz döneminin 92 gün sürdüğünü ve bu yılın 60 gününde rekorlar kırıldığını belirtti. Kurnaz, “Böylece, bu yıl tüm zamanların en sıcak yazı oldu.” ifadelerini kullandı.

Kurnaz, 2024’ün geçen yılın 8 ayına göre 0,23 derece daha sıcak olduğuna dikkat çekti. Yılın 8 ayında 244 günün 162’sinin rekor olarak kayıtlara geçtiğini vurguladı.

Kış Muhtemelen Ilık Geçecek

İlkbaharda başlayan ve sıcaklıklarda düşüşe neden olan La Nina hava olayının henüz beklenen kadar güçlü olmadığını belirten Kurnaz, “La Nina’nın henüz beklediğimiz kadar kuvvetli olmaması sıcaklıkların düşmemesine yol açtı ve muhtemelen gelecek kış dönemi de ılık geçecek.” dedi.

Kurnaz, iklim değişikliğinin tüm hava olaylarını şiddetlendireceğini, sıklaştıracağını ve geniş alanlara yayacağını kaydetti. “Artık bilimsel olarak tahmin yapmanın çok güçleştiğini ve beklentilerden çok daha kötü sonuçlar çıkmaya başladığını” ifade eden Kurnaz, insan etkinliğinin atmosferi ve dünyayı bozduğunu belirtti.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.