Advert
Advert

İsrail’le ticarete devam etme oyunu

İsrail’le ticarete devam etme oyunu
Advert
Yayınlama: 20.09.2024
1
A+
A-

İsrail’e Yönelik İhracat Hakkındaki Açıklamalar Gerçeği Yansıtmıyor

CHP’nin Ticaret Bakanlığı’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, Ticaret Bakanlığı’nın İsrail’e ihracat yapılmadığına ilişkin açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Ticaret Bakanlığı, 2 Mayıs itibarıyla Türkiye Gümrükleri’nden İsrail’e yönelik herhangi bir ihracat işlemi yapılmadığını duyurmuştu. Ancak Demir, İsrail İstatistik Enstitüsü’nün dış ticaret istatistiklerine göre Türkiye’den Haziran ayında yaklaşık 60, Temmuz ayında ise yaklaşık 70 milyon dolarlık ihracat yapıldığını açıkladı.

Demir, hükümetin İsrail’e ticareti engellemek yerine ihracatı engelleme söylemleriyle firmaların alternatif yöntemler kullanmasına göz yumduğunu söyledi. Hükümetin istese İsrail’e yönelik mal akışını bir günde durdurabileceğini vurguladı.

“İsrail’e ihracatın yasaklanmasından sonra Türkiye Gümrükleri’nden İsrail’e yönelik herhangi bir ihracat işlemi yapılmadığını açıkladı. Oysa İsrail İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre Türkiye’den Haziran ayında yaklaşık 60, Temmuz ayında ise yaklaşık 70 milyon dolarlık ihracat yapıldı.”

Advert

“Türk firmaları ürünlerini üçüncü ülkeler üzerinden İsrail’e göndermeye devam ediyor. Ancak evrak işleriyle oynayarak direkt İsrail’e ihracat yaptıkları da açıkça ortada.”

“Hükümet, İsrail’e ticareti engellemek yerine sadece ihracatı yasaklamış gibi görünüyor. Firmalar alternatif yöntemler kullanmaya devam ediyor. Hükümet istese para transferleri, lojistik ve kullanıcı sertifikaları gibi önlemlerle İsrail’e mal akışını kolayca durdurabilirdi.”

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.