Advert
Advert

Emekli olduktan sonra çalışanlar dikkat etmezse emekli maaşlarından olabilir

Emekli olduktan sonra çalışanlar dikkat etmezse emekli maaşlarından olabilir
Advert
Yayınlama: 20.09.2024
0
A+
A-

Emekli Çalışanların Dikkat Etmesi Gerekenler

Emekli olmalarına rağmen çalışmaya devam edenler, emekli maaşlarının kesilmemesi için dikkat etmeleri gereken bazı detaylara sahip. Türkiye’de 16 milyondan fazla emekli, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) maaş alırken, bir kısmı da sigortalı olarak çalışmaya devam ediyor. Ancak emekli çalışanların sigorta prim kodlarının hatalı kullanılması, maaşlarının kesilmesine neden olabiliyor.

Emeklilik sonrasında çalışmaya başlayan kişilerin sigortaları, işverenleri tarafından “02 kodlu Sosyal Güvenlik Destek Primi” üzerinden kaydedilmelidir. Ancak “01 kodlu Tüm Sigorta Kolları” yanlışlıkla kullanılırsa emekli maaşı bir süre sonra kesilebilir. Bu kod farkı, çalışırken ödenen prim türünü belirler ve yanlış bir kod, emeklinin maaşını riske atar.

SGK Uzmanı Emin Yılmaz, işverenlerin primleri hatalı yatırması durumunda emekli çalışanların hatanın düzeltilmesini talep ederek sigortalarını yapan şirkete başvurmaları gerektiğini belirtiyor. İşverenler müdahale ettikten sonra SGK’ya başvurarak durumu bildirmeli ve maaşlarının kayıpsız ödenmesini talep etmelidirler. Bu süreçte kesilen maaşlar genellikle 20-25 gün içinde geri alınabilir.

Eylül ayından itibaren iş kazaları ve meslek hastalıkları için Tüm Sigorta Kolları’nda uygulanan prim oranına %0,25 ekleme yapılacak. Bu nedenle emekli çalışanlar, doğru prim koduyla sigortalandıklarından emin olmalıdırlar. Bu, maaşlarının kesintisiz devam etmesi için büyük önem taşımaktadır.

Advert
Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.