Advert
Advert

Konutta ‘faiz indirimi’ fırsatçılığı sürüyor: Bir aylık fiyat açıklaması

Konutta ‘faiz indirimi’ fırsatçılığı sürüyor: Bir aylık fiyat açıklaması
Advert
Yayınlama: 22.09.2024
1
A+
A-

Ziraat Bankası’nın Faiz İndirimi Sonrası Fırsatçılar Harekete Geçti

Ziraat Bankası’nın konut kredisi faizlerini düşürmesi ve faizlerin daha da azalacağına dair beklentilerin artmasının ardından bazı kişiler bu durumu fırsata çevirmeye çalıştı.

Emlakçılar, konut piyasasının canlanmasını öngörerek ilandaki evlerin fiyatlarına kısa sürede yüksek zamlar uyguladı. Hatta bazıları ilanlarına “faizler düştüğünde fiyat artar” açıklamasını ekledi.

Finans Uzmanı İris Cibre, sosyal medya hesabında faizlerdeki olası düşüşü fırsata çevirmek isteyen bir ilanı paylaşarak tepki gösterdi.

İlanda yer alan “Fiyatımız bir ay için geçerlidir, faizler düşmeye başladığında fiyatımız artacaktır” ifadesi dikkat çekti.

İlanı paylaşarak tepki gösteren Cibre, “Algı her şeydir. Bunu kötüye kullanmak algıyı kötüye kullanmaktır” dedi.

Advert

Cibre bir önceki paylaşımında da “Faiz indiriminden korkulmasını ve negatif olduğunun düşünülmesini doğru bulmuyorum. Öncelikle, şu anki faiz artık enflasyonist etkiye sahip” ifadelerine yer vermişti.

“Bu faiz bize yarardan çok zarar verici konumda” diyen Cibre, “Faiz indirecekler diye maliyetinde değişim olmamış konuta, arabaya, malına bugünden zam yapanlar da fırsatçıdır” ifadelerini kullandı.

1 Günde 1 Milyon 750 Bin TL Zam Yapanlar da Bulundu

Diğer taraftan Ziraat Bankası’nın faiz indiriminden sonra bir günde ilan fiyatını 1 milyon 750 bin TL artıran emlakçılar da oldu.

Durumun fark edilmesi ve sosyal medyada tepki toplaması üzerine Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, sosyal medya hesabından konuyla ilgili açıklama yaptı.

Gürcan, bir günde ilan fiyatını 1 milyon 750 bin TL artıran emlakçıya 100 bin TL ceza verildiğini belirtti.

Ziraat Bankası Faizleri Düşürdü

Ziraat Bankası Konut Kredisi Ürün Paketinde faiz indirimi yaptı.

Banka, 1-24 ay vade aralığında %3,09, 25-36 ay vade aralığında %2,99, 37-60 ay vade aralığında %2,89, 61-120 ay vade aralığında %2,79 faiz oranı imkanı sunuyor.

Diğer bankalarda konut kredisi için en uygun oran %3’ten başlıyor ve %6,99’a kadar çıkıyor.

Mevcut faiz oranlarıyla konut almak isteyen biri 1 milyon kredi çektiğinde yaklaşık 3,5 milyon kredi ödemesi yapıyor. Yani 1 ev alan vatandaş 2,5 ev de bankaya alıyor. Ayrıca konut kredisi kullanmak için satış fiyatının önemli bir kısmını peşinat olarak yatırmak gerekiyor.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.