Advert
Advert

Çocuk yaşta yapılması gerekiyor: 40 yaş üstündekiler için fayda sağlıyor

Çocuk yaşta yapılması gerekiyor: 40 yaş üstündekiler için fayda sağlıyor
Advert
Yayınlama: 22.09.2024
0
A+
A-

Danimarkalı Bilim İnsanları, Çocukluk Çağında Obez İlişkili Hastalık Riski Taşıyanları Tespit Edebilecek Bir Test Geliştirdi

Erken yaşlarda obeziteyle ilişkili sağlık sorunları riski en yüksek olan çocukları belirlemek, bu çocuklara daha erken tedavi olanağı sağlayabilir. Danimarkalı bilim insanları bu amaçla, kanda bulunan ve vücutta çeşitli işlevleri olan yağ asidi seviyelerini ölçen deneysel bir test geliştirdiler.

Önceki araştırmalar, diyabet ve kalp hastalığı riskiyle ilişkili bazı yağ asidi seviyelerinin çocukluk çağında yükselmeye başladığını ortaya koymuştu. Yeni çalışma, bu bulguları doğruladı.

Yağ Asidi Seviyelerinin Erken Tespitinin Önemi

Obez veya kilolu 184 çocuk üzerinde yapılan çalışma, bu çocukların kan yağ düzeylerinin Holbaek modeli adı verilen obezite yönetim programına katıldıktan bir yıl sonra azaldığını gösterdi. Bu bulgu, yağ asidi seviyelerindeki artışın tersine çevrilebilir olduğunu gösteriyor.

Advert

Bu erken tespit, gençler arasında hızla artan tip 2 diyabet ve 40 yaş altındakilerde kan şekeri hastalığı oranındaki %39’luk artışla mücadelede yardımcı olabilir. Ayrıca, 75 yaş altındakilerde ölümcül kalp krizi vakalarının artmasına da katkı sağlayabilir.

Kişiye Özel Hastalık Risk Değerlendirmesi

Çalışmanın yazarlarından Dr. Cristina Legido-Quigley, "Bu test, gelecekte bir kişinin hastalık riskini değerlendirmek için yepyeni bir yol sunabilir. Vücuttaki yağ moleküllerini nasıl değiştireceğimizi inceleyerek, diyabet gibi metabolik hastalıkları tamamen önleyebiliriz" diyor.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.