Advert
Advert

Finlandiya’da mahkumlar yapay zeka için istihdam ediliyor

Finlandiya’da mahkumlar yapay zeka için istihdam ediliyor
Advert
Yayınlama: 23.09.2024
1
A+
A-

Finlandiya’da Mahkumlar Yapay Zeka ile Geleceğe Hazırlanıyor

Uzun süredir hümanist hapishane uygulamalarıyla tanınan Finlandiya, benzersiz bir girişimle öne çıkıyor. Geçtiğimiz iki yılda, bazı Finlandiya hapishaneleri, mahkumları dijital okuryazarlığın kritik önem taşıdığı geleceğe hazırlamak için geleneksel hapishane işlerinin ötesine geçerek yapay zeka görevleri verdi.

Bu inisiyatif, bir start-up ile işbirliği içinde, mahkumlara güncel beceriler kazandırarak yeniden suç işleme oranlarını azaltmayı hedefliyor.

Fin Dili Verileri Toplanıyor

Metroc, kamu inşaatı verilerini toplayan ve müşterilerine sınıflandırılmış veriler sunan bir Finlandiya veri şirketidir. Şirket, yapay zeka araçlarının doğruluğunu artırmak için Fin Cezaevi ve Denetimli Serbestlik Servisi’ne yaklaştı.

Yapay zeka sistemleri geliştirilirken, özellikle de Fince gibi dünya çapında sadece birkaç milyon kişi tarafından konuşulan dillerle ilgilenirken insan girdisine ihtiyaç duyuluyor.

Mahkumlar Para Kazanıyor

Metroc, inşaat tarihi ve terminolojisinin yanı sıra yapay zeka hakkında bir başlangıç dersi içeren eğitim materyalleri sağlıyor. Katılımcılara dizüstü bilgisayarlar veriliyor ve “Bu metin inşaat izni ile ilgili midir?” gibi basit sorular yöneltiliyor.

Advert

Finlandiya’daki bir hapishanede yapay zeka projesine dahil olan Robin adlı bir mahkum, çalışmayı “zamanlarını anlamlı faaliyetlere ayırmak için seçtiklerini” söylüyor. Ayrıca, “Yapay Zeka benim için yeni bir alandı ve dikkatimi çekti. Üstelik para kazanmak da güzel.”

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.