Advert
Advert

Elon Musk’ın Starlink uydularından gelen radyasyon sistemleri çökertebilir

Elon Musk’ın Starlink uydularından gelen radyasyon sistemleri çökertebilir
Advert
Yayınlama: 24.09.2024
1
A+
A-

Starlink Uyduları Radyo Teleskoplarını Körleştiriyor

Hollanda Radyo Astronomi Enstitüsü’nden (ASTRON) bilim insanları, Starlink şirketine ait uyduların yaydıkları radyo dalgalarının dünya çapındaki radyo teleskoplarına büyük tehdit oluşturduğunu belirtiyor.

ASTRON, LOFAR (Low Frequency Array) teleskobunu kullanarak gökyüzünde bulunan uydulardan gelen elektromanyetik radyasyonu (UEMR) ölçtü. Araştırmacılar, Starlink’ün ikinci nesil uydularının birinci nesil uydulara kıyasla 32 kat daha fazla UEMR yaydığını ve bu yayının daha geniş bir frekans aralığında gerçekleştiğini tespit etti.

Bu UEMR, uzaydan gelen en zayıf sinyallerden 10 milyon kat daha parlak. Bilim insanları, Starlink’ün haftalık olarak 40’tan fazla ikinci nesil uydu fırlattığını ve bu durumun sorunu giderek kötüleştirdiğini belirtiyor.

SpaceX şu anda yörüngede 6.300’den fazla Starlink uydusuna sahip ve bu sayıyı iki katına çıkarmayı planlıyor. Şirket ayrıca 30.000 uydu daha fırlatmak için izin istiyor. Bu durum, radyo teleskoplarının astronomik gözlemler gerçekleştirmesini iyice zorlaştırabilir.

Advert
Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.