Advert
Advert

32 bin yıllık mucize! Zamanı durduran gergedan: Derisi ve kürkü hala sağlam

32 bin yıllık mucize! Zamanı durduran gergedan: Derisi ve kürkü hala sağlam
Advert
Yayınlama: 26.09.2024
1
A+
A-

Buz Devrinde Donmuş Bir Gergedan Keşfi

Stockholm Üniversitesi’nden evrimsel genomik profesörü Love Dalén, keşfe dahil olmayan ancak benzer kalıntıları inceleyen bir bilim insanı olarak böyle iyi korunmuş buluntuların çok nadir olduğunu belirtti. “Buz Devri hayvan kalıntılarının çoğu sadece kemik ve dişlerden oluşur, derisi ve eti korunmuş olanlar çok nadirdir. Böyle bir duruma on binde bir rastlanıyor” dedi.

2020 yılında Tirekhtyakh Nehri kıyısında keşfedilen yünlü gergedan, sağ tarafı oldukça iyi korunmuş haldeyken sol tarafı muhtemelen avcılar tarafından yenmiş. İç organlarının çoğunun eksik olduğu gözlemlenen gergedanın sırtında da büyük bir yağlı hörgüç bulunuyor.

Gergedanın sırtındaki 13 santimetrelik hörgüç, Arktik hayvanlar arasında yaygın olan bir özellikmiş. Kış için enerji depolama ve soğuk havalarda ısı üretmelerine yardımcı oluyormuş.

Bilim insanları, gergedanın kürk renginin yaşlandıkça değiştiğini tespit etmişler. Genç yünlü gergedanlar açık kahverengi veya sarışın kürke sahipken, olgunlaştıkça kürkleri koyulaşıyor ve sertleşiyormuş. Bu keşif, soyu tükenmiş hayvanların yaşam döngüleri hakkında ipuçları sağlıyor.

Genetik araştırmalar için de değerli bir kaynak olan yünlü gergedan, kemiklerde yapılamayan bazı genetik testlerin doku üzerinde yapılabilmesini sağlıyor.

Advert

Yünlü gergedanın keşfi, Buz Devri ekosistemi ve bu büyük otoburların yaşamı hakkında yeni kapılar aralıyor. Bu tür buluntular, insanlığın geçmişe dair anlayışını derinleştiren önemli kaynaklar olmaya devam ediyor.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.